Industri

Vibration lossar lasten

När tåget kommit i position hjälper vibratorn till att tömma lasten med hjälp av vibrationer och slag mot godsvagnen. Foto: G. Rúnar Gudmundsson
– För att tekniken ska fungera krävs det dels en balans mellan maskinens övre vibratordel och den nedre delen som fungerar som tyngd och motvikt. Dels måste rätt frekvens ställas in för lasterna, säger Björn Åström, projektledare inom sektionen för logistikprojekt på LKAB. Foto: G. Rúnar Gudmundsson

Att från en godsvagn lossa malmgods på 100 ton är en utmaning. För att förenkla processen har LKAB skakat fram en ny vibratormaskin.

Publicerad

När LKAB fraktar malm på tåg är lastandet och lossandet av godset några av de stora utmaningarna. En lastning kan ta cirka 40 minuter och en lossning cirka 60 minuter. Varje störning kan leda till kostsamma förseningar.

– När malmvagnarna byggdes optimerades de för pellets. Det är en lättlossad produkt. Men förutsättningarna har förändrats då vi levererar alltmer fines, alltså malm i pulverform, säger Björn Åström, projektledare inom sektionen för logistikprojekt på LKAB.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här