Hållbar industri

Världens första 3d-utskrivna titanfälgar

Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE
Foto: HRE

Designmöjligheter, effektivitetsvinster och kostnadsbesparingar. 3d-skrivaren har sedan den kom revolutionerat flera branscher. Nu har även hjulindustrin fått sig ett genombrott då man för första gången skrivit ut titanfälgar.

Publicerad

Ett par schyssta fälgar kan accentuera bilens former, eller vem ägaren är. I Sverige, med sin enorma tjänstebilsflotta, är kanske inte hjulens design den absolut viktigaste detaljen – men på vissa håll i världen finns det de som aldrig skulle kunna tänka sig att rulla på standardfälgar. För alla dem finns det nu ett riktigt spännande alternativ.

Tillverkaren HRE Performance Wheels har tillsammans med GE Additive tagit fram världens första 3d-utskrivna titanfälgar. I processen använde man sig av tekniken EBM, electron beam melting. Det innebär att man smälter titanpulver och lägger lager på lager. Möjligheterna med detta är att man kan skriva ut former som är enormt mycket mer komplexa än vad man kan få till med CNC-maskiner.

Resultatet blir en fälg som är otroligt lätt men hållbar – i potentiellt enormt fantasifulla designer.

Därtill kan läggas att med traditionell tillverkning utgår man från ett materialblock – och fräser bort runt 80 procent. Otroligt kostsamt – särskilt om man använder titan. Med EBM är det endast fem procent som avlägsnas – och denna kan återvinnas.

De första hjulen som man producerade med EMB-teknik skrevs ut i fem separata delar och designen är så invecklad att de nästan ser fejkade ut.

– Det här är ett otroligt spännande och viktigt projekt för oss eftersom vi kan få en glimt av hur framtida fälgdesign kan se ut, säger Alan Peltier, vd för HRE i ett uttalande.

Men trots att man lyckats skriva ut världens första titanfälgar – så är det osäkert när konsumenter kommer kunna beställa ett set. Nästa mål man har är att hitta en skrivare som klarar av att skriva ut hela fälgen i ett stycke.