Hållbar industri
Varenda böna måste hitta rätt rör
För 50 år sedan var det kokkaffe och bryggmalet i några olika rostningar som gällde. I dag tillverkar Gevalia drygt hundra olika sorters kaffe i rosteriet på Alderholmen i Gävle. Ett nytt system styr bönorna rätt.
<p>I entrén till rosteriet i Gävle står Gevalias nya kaffelinje, med namn som Monsoon Storm, Latin Sunset, African Night och Caribbean Sunrise, förpackade i mjuka vakuumpåsar. </p> <p>Förpackningarna och de fantasifulla namnen är resultatet av kräsnare konsumenter på jakt efter nya smaker.</p> <p>För tillverkarna innebär det en möjlighet att sälja många olika sorters kaffe. Men det innebär också massor av logistik för rosterierna, kilometer med rör som transporterar bönor och blandningar mellan silor, rostmaskiner och kvarnar.</p> <p>I rosteriet i Gävle finns över 100 olika silor med råkaffe, orostade kaffebönor, halvfabrikat, rostade bönor och färdiga blandningar av malt kaffe. Total finns det 500 varianter att laborera med. </p> <p>- Våra gamla system var 20 år gamla och räckte inte till för alla nya uppgifter. Vi var tvungna att bygga på mjukvaran hela tiden och den började svälla åt alla håll, säger Lars Rehnqvist, projektledare för Gevalias automation och it.</p> <p>Förr hade rosteriet tre olika styrsystem för att hålla reda på alla blandningar och processer; ett system för hantering av råkaffe och rostat kaffe, ett för hantering av malet kaffe och ett som skötte kvarnarna.</p> <p>- Till slut var det rena lapptäcket. Så vi satte oss ner och frågade: "Vad gör vi nu?" Svaret blev: "Vi kastar ut det gamla!"</p> <p>Nu har fabriken ett enda styrsystem, som sköter hela produktionen. Från kontrollrummet nere i paketeringen kan man snabbt ställa om flöden, provköra dem och justera medan produktionen pågår. </p> <p>Dessutom är det nya styrsystemet sammankopplat med företagets affärssystem. Kopplingen används för att uppdatera blandningar och processvariabler, men också för att rapportera konsumtion och produktion av råkaffe och halvfabrikat.</p> <p>- Den stora vinsten med det nya systemet är flexibiliteten, säger Lars Rehnqvist </p> <p>- Med några knapptryck kan vi ändra flöden i hela rosteriet.</p>
Kaffets väg i Gävle
Namn: Gevalia.
Ort: Gävle.
Grundat: 1853.
Ägare: Den amerikanska livsmedelskoncernen Kraft Foods.
Anställda vid rosteriet i Gävle: Cirka 90.
Producerade förra året: Cirka 40 000 ton kaffe.
1. De råa kaffebönorna anländer via båt eller lastbil till rosteriet, där de rensas innan de mellanlagras i en ankomstsilo.
2. De skickas vidare till en annan byggnad för lagring.
3. Bönorna skickas i olika volymer till arbetssilor.
4. Rostsatserna skickas till de tre rostmaskinerna i rosteriet. Här rostas 4 000 kilo i timmen - per maskin.
5. Efter rostningen skickas bönorna vidare till nya silor för lagring. Sedan blandas de med andra sorter och mals till färdigt kaffe.
6. Kaffet vakuumförpackas och körs ut till lagret, för vidare transport till butikerna.
Nya systemet i siffror
- 1 ingenjörsstation.
- 5 operatörsterminaler.
- 1 400 in-/utgångar i rosteriet.
- 1 500 in-/utgångar i hantering och lagring av malet kaffe.
- 1 PLC för rosteriet.
- 1 PLC för hantering och lagring av malet kaffe.
Styrsystem: Siemens Simatic PCS7. Installerat av: Midroc Automation.