Industri

Trots avgasproblem levererar Volvo – men aktien svajar

Claes Nilsson, Executive Vice President Volvo Group and President Volvo Trucks, från när de presenterade en ny miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Claes Nilsson, Executive Vice President Volvo Group and President Volvo Trucks, från när de presenterade en ny miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Fordonstillverkaren Volvo klår förväntningarna och levererar sitt hittills starkaste resultat för ett tredje kvartal. Trots goda siffror svajar aktien på Stockholmsbörsen.

Publicerad

Aktien steg nästan tre procent när Stockholmsbörsen öppnade, men tappade sedan hela uppgången och lite till.

Volvo redovisar en vinst före skatt på 9.698 miljoner kronor vilket kan jämföras med en vinst på 6.917 miljoner kronor samma period året före. Nettoorderingången lyfte till 65.348 lastbilar. I båda fallen slogs analytikernas förväntningar med råge. Omsättningen uppgick till 92,3 miljarder kronor, jämfört med 76,4 miljarder kronor ett år tidigare.

– Rapporten är mycket bättre än väntat och det är svårt att hitta några svagheter alls. Några punkter sticker ut: lönsamheten för lastbilarna, att orderingången är stark i Europa, att kassaflödet är bättre än väntat och att utsikterna även för nästa år är stabila. säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Frågetecken finns dock fortfarande kring omfattningen av problemen med en katalysator för avgasrening.

– Bakgrunden är en komponent som sitter i katalysatorn för kväveoxider som slits. Den här komponenten är konstruerad för att klara hela livstiden för en bil eller en buss eller maskin. I vissa specifika applikationer och segment ser vi att det finns en risk att den inte gör det, säger Volvos vd Martin Lundstedt till TT.

Ingen prislapp ännu

Han försäkrar att problemet i sig är inringat och att lösningar finns på plats. Men han kan inte sätta en prislapp på problemet. Volvo har tidigare konstaterat att det kan röra sig om betydande belopp.

– Men vi behöver ytterligare analysera omfattningen för att ge en seriös bild till olika intressenter, säger Martin Lundstedt och tillägger att produktionen inte påverkas.

Hampus Engellau anser att kursnedgången tidigare i veckan då Volvo meddelade att det finns problem med katalysatorerna är överdrivna.

– I den här industrin förekommer återkallningar av det här slaget på grund av tekniska problem och det här är ett sådant. Även om det skulle kosta en, två eller tre miljarder kronor så har aktiereaktionerna varit för stora. Det beror nog på att många blir rädda så fort de hör att något har med avgasrening att göra och det hänger förstås ihop med Volkswagens avgasfusk.

Stark orderingång

TT: Volvo brukar vara en bra termometer för att mäta konjunkturläget – vad säger den termometern i dag?

– Den säger att orderingången är fortsatt stark. Vi ser en hög aktivitetsnivå när det gäller våra kunder runtom i huvudregionerna inte minst i Europa och i Nordamerika. Vi har en orderingång på lastbilssidan som är upp 28 procent. Vi har en orderingång på anläggningssidan som är upp 22 procent, säger Martin Lundstedt.

– Vi guidar för att Europa kommer att fortsätta på en hög nivå och ser en viss förstärkning i Nordamerika. Det är Kina det naturligtvis finns lite frågetecken runt inte minst när det gäller tarifferna, men där har vi god beredskap.