INDUSTRI

Tre döda i rysk robotattack mot SKF:s fabrik i Ukraina

Kullagerjätten SKF:s fabrik i Ukraina träffades på tisdagen av en rysk robot. Arkivbild.
Kullagerjätten SKF:s fabrik i Ukraina träffades på tisdagen av en rysk robot. Arkivbild.

Svenska storföretaget SKF:s fabrik i Ukraina träffades på tisdagsmorgonen av en rysk robot. Tre anställda omkom i attacken.

Publicerad

Kullagertillverkaren SKF har cirka 1 100 anställda i Ukraina, varav majoriteten vid en fabrik i Lutsk i nordvästra Ukraina.

Industrijätten, som har huvudkontor i Göteborg, bekräftar att fabriken i Lutsk träffades av en rysk robotattack på tisdagsmorgonen. En brand utbröt och delar av byggnaden kollapsade.

Tre anställda miste livet.

– Våra tankar går självklart till deras familjer, vänner och våra kollegor där nere, säger SKF:s presschef Carl Bjernstam.

Ständiga flyglarm

Samtliga anställda har nu skickats hem från fabriken medan företaget ser över vilka konsekvenser attacken får. Omfattningen av de materiella skadorna är ännu inte känd.

– För oss är det stora fokuset nu på våra medarbetarnas säkerhet och deras välbefinnande, säger Carl Bjernstam.

Fabriken i Ukraina stod 2022 för ungefär en halv procent av SKF:s totala produktionsvolym.

Fabriken var stängd en kort period i samband med krigsutbrottet 24 februari 2022, men har sedan dess kunnat hålla öppet.

– Som en fabrik lokaliserad i Ukraina har de levt i ett och ett halvt år med ständiga flyglarm. Men det är en unik händelse att vår fabrik blivit träffad, säger Bjernstam.

Sköt ner robotar

Ryska robotar sköts under morgonen ned av ukrainskt försvar över länen Lviv och Volyn, där staden Lutsk ligger, men civila byggnader träffades ändå, enligt ukrainska myndigheter.

SKF:s fabrik i Lutsk tillverkar komponenter till fordonsindustrin och även insatsvaror till andra fabriker.

– Den information som vi har är att det var en attack mot staden Lutsk. Vi har ingen information om att det var vår fabrik som var måltavla, säger Bjernstam.