Industri

Tillsyn av Boliden efter röntgenolycka

Gruvföretaget Boliden Mineral sätts under särskild tillsyn efter röntgenolyckan vid Aitik-gruvan i Gällivare.

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM,  beslöt på torsdagen att sätta Boliden Mineral under särskild tillsyn i två år framåt. Bolaget får nu räkna med  regelbundna inspektioner och andra granskningar.

Upprinnelsen är en olyckan i december fjol , då 15 arbetare vid det nybyggda anrikningsverket fick föras till sjukhus sedan de exponerats för röntgenstrålning.

De anställda hade utfört arbete på  en trasig pulpröntgenanalysator. Apparaten används för att bestämma metallhalten i gruvmalmen. När den slogs på igen efter reparationsarbetet hade man dock glömt att montera på  skyddsplåtarna.

De senaste beräkningarna av personalens  stråldoser visar att två anställda fått 2-8 millisievert vardera i helkroppsdos, men betydligt högre doser på hud och i ögonen. De senare har överstigit gränsvärdena på 150 millisievert för huden  och 500 millisievert per år för ögonen, uppger SSM.

Den person som fått mest bedöms ha fått mellan 250 och 1 000 millisievert såväl på huden som i ögonen. Sammantaget har åtta personer uppmätts ha utsatts för extra stråldoser.

– Den här händelsen visar tydligt vilka konsekvenser det kan bli när ett företag inte tar sitt strålskyddsansvar på allvar och inte följer de lagar och regler som finns, säger Helene Jönsson, enhetschef på SSM i ett pressmeddelande i dag fredag.
Myndigheten har tidigare befarat att liknande olyckor skulle kunna upprepas på företaget. Man införde därför stopp för serviceåtgärder på röntgenutrustningen efter olyckan, men det beslutet hävdes igår.