Teknikföretagen: Lång väg kvar till det normala

2020-09-03 10:55  
Coronakrisen är ett stort svart moln över framtidsutsikterna för Teknikföretagens medlemmar, enligt en färsk konjunkturbarometer. Foto: Nora Lorek/TT

Det ser ljusare ut för teknikföretagen. ”Men att säga att "nu är allting över", det stämmer absolut inte, säger Mats Kinnwall, chefsekonom.

Affärsläget har tillfälligt förbättrats och orderingång, kapacitetsutnyttjande och efterfrågan på arbetskraft ökar från låga nivåer, skriver Teknikföretagen i sin barometer för tredje kvartalet.

Men det är lång väg kvar till ett normalt affärsläge och en ökning av produktion i årstakt, visar barometern.

– Det värsta fallet ligger troligtvis bakom oss, men att säga att "nu är allting över", eller att allt är normalt igen, det stämmer absolut inte, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Trafikföretagen.

Läs mer: Världens största gjutmaskin ska ge Teslan färre delar

Barometern indikerar att produktionsnivån visserligen kommer att öka mellan andra och tredje kvartalet i år, men jämfört med tredje kvartalet i fjol kommer produktionsnivån vara oroväckande låg, enligt undersökningen.

Även om värdena ökar är utgångsläget långt ifrån normalnivån, förklarar Kinnwall.

– Återhämtningen drog i gång i maj, juni, från väldigt låga nivåer. Den fortsatte uppåt under juli. Men vi befinner oss i en lågkonjunktur, långt ifrån var vi skulle ha varit utan krisen och innan krisen.

Läs mer: Tyska metallfacket: Fyradagarsvecka kan rädda industrijobb

Det kommer att dröja innan något normalläge uppnås. Det kan handla om år – om den värsta krisen är över, enligt Kinnwall.

– Vår bästa gissning nu är att vi långsamt kommer att gå tillbaka mot ett normalt konjukturläge igen, och vara i normalläge 2022. Men det bygger på att vi inte får nya lockdowns eller hårda restriktioner. Då kan det spåra ur en gång till.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet omfattar bedömningar från 521 företag, med en försäljning på sammanlagt 823 miljarder kronor, varav 81 procent på export.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer