Industri

Svininfluensan attackerar lungorna

Svininfluensan kan ta sig in i celler djupt nere i lungorna. Det är något vanliga influensavirus inte klarar av. Bakom de nya rönen ligger brittiska forskare.

Publicerad

Igår publicerades studien som kan förklara varför flera personer fått allvarliga former av lunginflammation av den nya influensan. Viruset som attackerar kroppen har hittat en väg in i människokroppens celler som vanligt influensavirus saknar.

Den vanliga säsongsinfluensan orsakas av virus som har förmågan att ta sig in i de celler som finns i näsa, mun och svalg. Här har viruset nyckeln som passar till receptorer som släpper in dem i cellen, och får dem att bli en fabrik för massproduktion. Men sedan tar det stopp, andra celler kan de inte invadera.

Nu har forskare vid brittiska Imperial College London upptäckt att viruset bakom svininfluensa har nyckeln även in till celler som finns djupt ner i lungorna.

- De flesta som infekteras med svininfluensan får ganska milda symptom. Men en liten andel får allvarliga lunginfektioner, som kan bli värre än de som orsakas av säsongsinfluensa. Vår forskning har visat att det beror på att de kan fästa till receptorer som finns på celler långt nere i lungorna, kommenterar Ten Feizi, vid den medicinska fakulteten vid Imperial College London

Han är en av forskarna bakom studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Biotechnology.

Men än så länge binder viruset inte lika starkt till celler i lungorna som de som finns i näsan och svalget. Det konstaterade forskarna genom att studera vilka av 86 olika receptorer, som placerats i en matris på en glasskiva, som olika influensavirus fäste vid.

När viruset fäster lyser punkter med receptorn upp. På så sätt går det att få bilder av vilka receptorer respektive virus kan docka till.

Forskarna oroar sig nu för att viruset ska mutera så att det kommer att binda starkare till cellerna i lungorna.

- Vår teknik gör det möjligt att följa viruset utveckling, och se förändringar som vi måste se upp med.