Industri

Svenskt dopningstest ger svar på 40 minuter

Magnus Ericsson Foto: Ingela Wåhlstrand
Magnus Ericsson Foto: Ingela Wåhlstrand

Blodpass för elitidrottare och snabba superkänsliga dopningstester. Det är nya vapen i kampen mot fuskare.

Publicerad

I dag har de flesta elitidrottare så kallade blodpass. I passen registreras blodstatus, bland annat hemoglobinvärden, löpande.

– Idrottarna jämförs hela tiden med sig själva. Har de förhöjda blodvärden som de inte kan förklara kör man ytterligare tester för att leta efter EPO eller andra otillåtna syntetiska ämnen, säger Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

I förra veckan presenterade tv-programmet Uppdrag granskning misstankar om att bloddopning förekom bland nordiska skidåkare i mitten av 1990-talet. Då hade två syntetiskt framställda varianter av det kroppsegna hormonet EPO, erytropoetin, nyligen kommit ut på marknaden.

I dag finns ett 80-tal varianter. Hormonet hjälper kroppen att producera röda blodkroppar och kan få syreupptagningsförmågan att öka 10 till 20 procent.

– Jag vet inte vilka tester de hade då. I dag utförs alla tester vid ackrediterade labb och kan spåras bakåt i tiden, säger Magnus Ericsson.

Vid Dopinglaboratoriet används bland annat det superkänsliga och snabba dopningstest som utvecklats av Mats Garle, tidigare chef för Dopinglaboratoriet, och Uppsalabolaget Maiia Diagnostics. Testet kapar svarstiden för EPO-analys från tre dagar till 40 minuter. Delar av testet användes vid förra årets sommar-OS i London. Det sista steget valideras just nu i samarbete med dopningslaboratoriet i Lausanne i Schweiz samt i Oslo.

– Vi kör hela Maiia-testet parallellt med övriga analyser för EPO här på Dopinglaboratoriet, säger Mats Garle.

Laboratoriet vid Karolinska utför alla analyser åt Riksidrottsförbundet. Senast i helgen tog labbet emot prover från inomhus-EM i friidrott i Göteborg.

Smart provsticka kapar tiden

Det svenska snabbtestet för EPO fungerar både för blod- och urinprov. I steg ett snabbrenas provet genom en så kallad affinitetskolonn. Processen går på 20 minuter. En provsticka, tillsammans med antikroppar bundna till grafit, gör det möjligt att få fram ett mätvärde på kroppseget respektive syntetiskt EPO. Även steg två tar 20 minuter.