Hållbar industri
Svenska robotar röjer i Fukushima
Efter jordbävningen i KApan drabbades kärnkraftverket i Fukushima av stora svårigheter. Nu pågår röjningsarbetet. Foto: IAEA/Scanpix
Fyra gula, strålningsskyddade rivningsrobotar från Skellefteåföretaget Brokk röjer just nu väg in i Fukushimas raserade reaktor 3.
<p>Det är företaget Taisei som har köpt Brokks robotar för att ha starka maskiner till rivningsarbetet.</p> <p>Den första roboten fanns på plats i april, då operatörerna började skolas in. I maj skickades ytterligare tre robotar från Luleå flygplats. Brokk har gjort hemliga modifikationer för att klara den höga strålningen på området.</p> <p>Över 200 av Brokks robotar arbetar på olika kärntekniska anläggningar, bland annat i Tjernobyl. 20 av dem har hackat betong i brittiska Sellafields byggnader för energi och kärnvapentillverkning, som nu rivs för slutförvaring.</p> <p>- Kärnindustrin är en liten nisch för oss, men de höga kraven gör den intressant. Det driver utvecklingen framåt. Vi är ganska övertygade om att vi får sälja fler robotar till Fukushima, säger vd Martin Krupicka.</p> <p>Många mindre robotar används i Fukushima för mätningar och kameraobservationer. Brokks fjärrstyrda rivningsmaskiner utmärker sig genom att vara större och starkare. De kan utföra tungt arbetet i trånga utrymmen, med verktyg som hydraulhammare, en egenutvecklad betongsax och skopor.</p> <p>Två av robotarna är Brokk 330 diesel, en är en liten Brokk 90 och största är företagets senaste modell, Brokk 800.</p> <p>Robotarna kontrolleras via en radiolänk. En av anpassningarna för de svåra förhållandena i Fukushima var att radiokontakten måste fungera fast kontrollrummet ligger en kilometer bort.</p> <p>Några av robotarna röjer bort kontaminerat material som spreds över området vid de enorma vätgasexplosionerna kort efter haveriet. En annan arbetar i reaktor 3. Men Brokk vet inte exakt vad robotarna gör.</p> <p>- På andra ställen kan vi komma och följa upp, men inte i Fukushima. Och Tepco har generellt blivit mer försiktigt med att ge ut information. Det är lite unikt, säger Martin Krupicka.</p>
Så drabbades Fukushima av härdsmälta
Tre reaktorer vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi drabbades av härdsmältor efter jordbävningen och tsunamin ägde rum den elfte mars. Vätgasexplosioner i reaktor 1, 3 och 4 och skadade inneslutningen i reaktor 2. Stora mängder betong och avfall spreds över området. Fjärrstyrda robotar är nödvändiga för saneringsarbetet.
Vid reaktor 1 och 2 finns livsfarliga strålningskällor på minst tio sievert per timme. Inne i reaktor 1 finns en källa på fem sievert. Robotar kan ta hand om bråte där människor inte kan vistas.