Hållbar industri
Styr robotar med Powerpoint
Microsofts presentationsverktyg Powerpoint går att använda till mycket. Som att programmera automationsceller.
<p>Nu ska inte bara vi människor utsättas för Powerpointpresentationer. Även robotar kan instrueras med bilder i Powerpoint. Forskare vid Högskolan Väst tror att det kan hjälpa flygindustrin att automatisera mer.</p> <p>En robot och en cnc-maskin är per definition flexibla. Men kostnaden för hårdvaran är bara en del av investeringen. Att programmera den är en annan, mycket stor del.</p> <p>- Det är en av anledningarna till att flygindustrin hör till de branscher där automationsgraden fortfarande är låg, säger Fredrik Danielsson vid Högskolan Väst.</p> <p>Problemet är korta produktserier. Ska något tillverkas i ett fåtal exemplar blir kostnaden för att programmera plc-systemet, som styr flödet i cellen, för hög. Det kan ta veckor eller månader att få fram ett buggfritt program. </p> <p>Ett vanligt problem är låsningar, så kallade deadlocks, när två produkter ska färdas förbi samma punkt i cellen men åt var sitt håll. Roboten som ska flytta dem kan inte lösa situationen. I stället hamnar hela cellen i ett stillestånd.</p> <p>För att kunna höja automationsgraden även för korta serier behövs därför ett effektivare sätt att programmera. Tillsammans med Bo Svensson och Anders Nilsson har Fredrik Danielsson utvecklat en lösning som bygger på Powerpoint. </p> <p>I den representeras robotar och cnc-maskiner av rektanglar i ett Powerpointdokument. Genom att dra streck mellan dem visar man hur produkterna ska färdas. Men dokumentet är inte ett underlag till en programmerare. I stället skapas automatiskt ett färdigt plc-program med ett musklick.</p> <p>- Det är kod som är garanterat fri från deadlock-situationer, och den är klar direkt, säger Fredrik Danielsson.</p> <p>Powerpoint-lösningen är en av fem delar i ett stort EU-projekt. Om ett och ett halvt år ska en demonstrationsanläggning vara klar. Den ska visa ett alternativ till det dyra gjutgods i titan som är råmaterial till ringar i flygmotorer. </p> <p>- I dag fräser man fram en ring ur gjutgods. Men det går att bygga ringarna av plåtsvep, som successivt svetsas ihop till cirkelsegment och slutligen till en komplett ring. Men då krävs den flexibilitet som blir möjlig med vår teknik, säger Fredrik Danielsson.</p> <p>- Lösningen är också användbar för att snabbt kunna programmera om cellen. På sikt är det inte otänkbart att man skapar nya program varje morgon, anpassade till dagens produktion.
Så programmeras robotcellen
- I ett Powerpoint-dokument representeras varje robot och maskin av rektanglar.
- Mellan rektanglarna dras pilar, som visar hur produkten ska flyttas mellan de olika maskinerna.
- För varje produkt som ska tillverkas skapas ett nytt blad i Powerpoint-dokumentet, där banan för just den produkten ritas in.
- När flödet för alla produkter är inritat tar två andra program över och skapar programkoden för plc-systemet som styr cellen.
- Genom att analysera hur alla produkter flyttar sig genom cellen är produkten fri från så kallade deadlocks. En cell med många produkter är en utmaning för en programmerare, eftersom det finns många möjliga situationer att ta hänsyn till.