Industri

Studie: ”Positivt” med industrins metanutsläpp

Utsläppen av metan vid utvinning av fossila bränslen är osynliga och svåra att mäta. Arkivbild på kolkraftverket och gruvan KWK Marcel i Polen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fossilindustrins utsläpp av den kraftiga växthusgasen metan är betydligt större än vad tidigare uppskattningar har visat. ”Det är egentligen positivt”, säger en av forskarna bakom en ny studie.

Publicerad

Metan är ungefär 30 gånger starkare än koldioxid som växthusgas, och enligt FN:s klimatpanel står utsläppen av metangas för ungefär en fjärdedel av den globala uppvärmningen. Sedan förindustriell tid har utsläppen ökat med nästan 150 procent. Men när forskare har sökt efter källorna till metanutsläppen har det hittills varit svårt att reda ut exakt varifrån de kommer.

Ett vanligt missförstånd är att rapande kor och jordbruk står för den största delen av de utsläpp som kan kopplas till mänsklig verksamhet. Minst lika mycket metangas läcker ut vid utvinning av fossila bränslen, som kol, olja och naturgas. Och nu visar en ny studie dessutom att den andelen sannolikt är betydligt större än forskarna hittills har utgått från.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här