Hållbar industri

Strypta cylindrar sparar soppa

En liten display som visade bensinförbrukningen var allt som behövdes för att förvandla en varg på vägen till ett lamm. Den är kopplad till teknik där förarbeteendet ger dramatiska utslag. Volkswagens metod minskar bränsleförbrukningen med 15 procent.

Publicerad

Leonard Lang har definitivt börjat köra annorlunda sedan han blev projektledare för Volkswagens nya motor med cylinderavstängning.

– Den här grejen har helt förändrat min körstil. Jag gasar och bromsar inte så mycket längre. Det blir som en sport att hålla sig i snålläget, säger han.

Cylinderavstängning innebär helt enkelt att mittencylindrarna i ottomotorn kopplas bort när de inte behövs. Bensinförbrukningen minskar med i snitt 15 procent, berättar Leonard Lang när han följer med Ny Teknik på en provtur runt Wolfsburg.

Det hela fungerar förvånansvärt smidigt. Vid normal, ickeoffensiv körning kopplas två cylindrar ur strax efter start och färddatorn visar dramatiskt sänkt bensinförbrukning. Accelererar man lite försiktigt fortsätter två cylindrar att vara urkopplade, trampar man ner gasen lite oförsiktigare kopplas de in och ger en skjuts framåt. Vid motorbroms sjunker förbrukningen till noll.

Övergången mellan två och fyra cylind­rar sker snabbt och märks knappt. Tekniken har Volkswagen hämtat från Audis variabla ventilstyrning, som man byggt vidare på.

Hos Audi är kamaxeln försedd med flera uppsättningar kamsystem bredvid varandra, några spiralformade spår och ett par blixtsnabba elektromagnetiskt drivna styrtappar. När motorns belastning ändras går en av styrtapparna ner i det spiralformade spåret, kamaxeln flyttar sig i sidled och en ny uppsättning kammar lyfter ventilerna. Det hela sker med blixtens hastighet, hela förflyttningen tar några hundradels sekunder, den tid det tar för kamaxeln att snurra två varv.

Under tiden ser motorstyrningen till att motorn inte tappar vridmoment.

– I stället för att jobba med kammar i olika höjd har vi helt enkelt ett on-offläge på kamaxeln, förklarar Hermann Middendorf, chef för Volkswagens bensinmotorutveckling.

De avstängda cylind­rarna har stängda ventiler, bränsleluftblandningen får ligga kvar och komprimeras och expandera medan motorn går.

– Att dra runt de avstängda cylindrarna drar naturligtvis lite energi, men att komma åt den är inte värt besväret. Det skulle kräva någon sorts koppling som frigör en del av vevaxeln och det blir alldeles för dyrt om det ska fungera, säger Hermann Middendorf.