Storägare vill stycka upp ABB

2016-09-06 13:59  
Ulrich Spiesshofer, vd för ABB Group som är på besök i Sverige i veckan, riskerar få se företaget krackelera. Foto: Ennio Leanza / Keystone via AP / TT, Alamy

Cevian Capital, näst största ägare i ABB, vill se en uppstyckning av konglomeratet. Divisionen Power Grids måste knoppas av, är linjen som drivs av den svenska aktivistfonden.

(Artikeln har uppdaterats)

Cevian Capital, näst största ägare i ABB, vill stycka upp den svensk-schweiziska verkstadsjätten. Divisionen Power Grids måste knoppas av, enligt den svenska aktivistfonden.

Frågan utreds av ABB-ledningen.

– Den övergripande strukturen är för komplicerad, säger en källa som står Cevian Capital nära och som har insyn i hur aktivistfonden ser på frågan.

– Därför vill Cevian gärna se en avknoppning av Power Grids till ett självständigt börsnoterat företag. Det skulle frigöra och skapa betydande värden i ABB, tillägger källan.

Frågan är högaktuell. ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer, på besök i Sverige i veckan, ska den 4 oktober presentera en strategisk översyn. Han vill inför detta inte svara på frågor om framtiden för Power Grids, som under andra kvartalet stod för omkring en tredjedel av ABB:s totala försäljning.

Läs mer:

Läs mer: Teknikjättarnas varsel oroar ingenjörer i Västerås

Bland analytiker som följer ABB är det många som efter allt bättre resultat från Power Grids på senare tid inte längre ser något stort värde i en avknoppning, även om det skulle dra upp marginalerna för det som blir kvar i koncernen utan divisionen.

– Det står mellan att skapa aktieägarvärde på kort sikt och att vara med och växa i de långsiktiga energitrenderna, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, som tror att Spiesshofer beslutar att behålla divisionen.

På Cevian är dock inställningen intakt, trots att Power Grids marginaler nu lyfts till nivåer över koncernens mål.

– Det kan gå ännu bättre. När du slår samman företag konsumeras energi. När du frigör enheter, då frigörs energi. Det är ett bättre sätt att driva företag, säger källan.

Cevian ingår med 5,2 procent av ABB-aktierna i en ganska stor grupp svenska ägare i ABB, men saknar än så länge egen styrelseledamot. Störst ABB-ägare är Wallenbergsfärens Investor, med 10 procent av aktierna och med Jacob Wallenberg på posten som vice ordförande i ABB.

Kurslyftet på 11 procent för ABB-aktien sedan Cevian offentliggjorde sina första köp av ABB-aktier i mars 2015 imponerar inte särskilt mycket på Cevian, enligt källan.

– Potentialen i ABB är väsentligt högre än vad den nuvarande kursnivån avspeglar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer