Industri

Stefan Widing blir ny vd för Sandvik

Foto: TT
Foto: TT

Sandvik har utsett Stefan Widing till ny vd och koncernchef. Stefan Widing efterträder Björn Rosengren som lämnar sin post den 1 februari 2020.

Publicerad

– Vi är väldigt nöjda. Stefan kommer passa väldigt bra in i verksamheten, säger Johan Molin, styrelseordförande, i en telefonkonferens.

Efter en intensiv rekryteringsprocess med 80 potentiella namn föll valet på Stefan Widing _ trots att det fanns många interna kandidater bland namnen. Bland dessa var bedömningen att ingen just nu var redo att kliva upp, berättar Johan Molin.

– I rekryteringsprocessen var det ett flertal kompetenta och duktiga personer inom Sandvik som utvärderades. Men i slutändan tror vi i att Stefan kommer bidra med en särskild kunskap.

Branschen förändras

Han påpekar också att flera duktiga tidigare medarbetare har lämnat företaget och blivit koncernchefer i andra företag.

Sandvik står inför stora förändringar inom branschen när det gäller pågående trender inom automatisering och elektrifiering, inte minst inom gruvnäringen. Men det blir inte tal om någon större fundamental riktningsförändring i samband med att den nye chefen tar vid, enligt Molin.

– Det kommer inte att bli några interna förändringar, vår intention är att fortsatt behålla Sandvik som det är.

”Han är en naturlig ledare”

Stefan Widing är en relativt ung kandidat, 42 år, men han bedöms ha en gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet i bagaget, fortsätter Johan Molin.

Widing kommer närmast från Assa Abloy och ska tillträda senast under april 2020. Han har en industriell erfarenhet av att utveckla organisationer och affärer, både organiskt och genom förvärv.

Sedan tidigare har han haft ett flertal roller inom både Assa Abloy och Saab Aerospace. Stefan Widing besitter även en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och elektronik, samt en filosofie kandidatexamen i företagsekonomi.

– Åldern är inte allt. Han är en naturlig och uppskattad ledare och har en bra vision om bolagets framtid.