Industri

Stamceller vapen mot plötslig hjärtdöd

Ett hjärta som inte laddar om som det ska kan i värsta fall leda till plötslig hjärtdöd.  Ny stamcellsteknik öppnar nu möjligheten att hitta rätt medicin för den enskilda patienten.

Publicerad

Hjärtat måste ladda om efter varje slag. Hos patienter med det ärftliga, men inte alltid kända tillståndet, långt QT-syndrom, är hjärtat inte riktigt redo när nästa slag kommer. Det kan leda till att hjärtat i stället börjar rusa. Den som drabbas kan få hjärtflimmer som leder till svimning. Vill det sig riktigt illa kan personen drabbas av plötslig hjärtdöd.

Israeliska forskare har nu visat att patientens egna hudceller kan användas för att studera fenomenet, och för att hitta den medicin som fungerar bäst för den enskilda patienten. Eller för att utveckla helt nya typer av läkemedel.

Ilanit Itzhako och hans kollegor vid Israel institute of technology programmerade om hudceller från en 28-årig kvinna med långt QT-syndrom. I korthet gick det till så att de förde in tre gener i hudceller som tagits från kvinnan. Generna gör att hudcellerna backar i sin utveckling och återgår till att bli omogna celler, så kallade ips-stamceller. Därefter har stamcellerna styrts om för att utvecklas till hjärtmuskelceller.  Den utvecklingen har sedan studerats och jämförts med vad som händer när celler från friska patienter genomgår samma utveckling.

På så sätt har forskarna kunnat se var utvecklingen till perfekt fungerande hjärtmuskelceller går fel. De har också testat hur olika läkemedel påverkar processen. Samtidigt har substansernas inverkan på friska hjärtmuskelceller kunnat studeras, allt för att undvika biverkningar.

Filmer av hjärtmuskelceller som ligger och slår i petriskålar visar också tydligt hur de sjuka hjärtmuskelcellernas slag skiljer sig från de friska. Det visar också ekg som tas på de pyttesmå cellerna.

Enligt forskare och läkemedelsindustri innebär tekniken att studera ärftliga sjukdomar med ips-celler ett paradigmskifte inom läkemedelsutvecklingen och möjligheten för patienter att få en medicin som fungerar bäst för dem.

Resultaten från studien publicerades online igår kväll på den vetenskapliga tidtidskriftens Natures webb.