Industri

SSAB miljardsatsar på stålproduktion i USA

Foto: GUSTAV SJÖHOLM/TT
Foto: GUSTAV SJÖHOLM/TT

Målet är att öka kapaciteten inom produktion av seghärdade stål från 300 000 ton till 400 000 ton.

Publicerad

Samtidigt aviserar ståltillverkaren en miljardsatsning på ökad produktion av seghärdade stål i USA.

Satsningen på en kapacitetsökning i ett verk i Mobile i delstaten Alabama beräknas kosta en miljard. Målet är att öka kapaciteten inom produktion av seghärdade stål från 300 000 ton till 400 000 ton.

Investeringen planeras att ske under perioden 2019–2021 och tillsammans med kostnadsbesparingar beräknas den vara återbetald inom fyra år.

Beskedet om miljardsatsningen kommer i samband med rapporten för årets tredje kvartal, under vilket SSAB gör en vinst före skatt på 1 447 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 864 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

”Trots en viss politisk turbulens kring handelshinder bedöms utsikterna för fjärde kvartalet 2018 vara goda”, skriver ståljättens koncernchef Martin Lindqvist i en kommentar.

Vinstökningen var väntad och låg i linje med förväntningarna. Analytiker prickade helt rätt i sina beräkningar med en snittprognos på 1 447 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

”Framförallt ökade resultatet för SSAB Americas och SSAB Special Steels”, skriver Martin Lindqvist.

”Kvartalet präglades av god efterfrågan och en gynnsam prisbild på våra marknader”, tillägger han.

Goda utsikter enligt SSAB

Omsättningen uppgick till 19 038 miljoner kronor, jämfört med 16 188 miljoner kronor ett år tidigare.

Utsikterna på kort sikt ser goda ut, enligt SSAB.

”I Nordamerika bedöms efterfrågan på grovplåt vara fortsatt stark under det fjärde kvartalet 2018. I Europa förväntas efterfrågan vara fortsatt god, men med en viss säsongsmässig avmattning mot slutet av året. För höghållfasta stål bedöms efterfrågan vara fortsatt stark i det fjärde kvartalet”, skriver bolaget i rapporten.