Hållbar industri

Slipp efterbehandling med ny pappersmaskin

Metsos nya maskin kan tillverka olika sorters papper utan att behöva byggas om. Foto: Metso
Metsos nya maskin kan tillverka olika sorters papper utan att behöva byggas om. Foto: Metso

Mjukpapperstillverkning är i dag en högteknologisk process. Företaget Metso i Karlstad har utvecklat en ny maskin som är på väg ut på marknaden.

Publicerad

– Det här är det första stora tekniksprånget i branschen sedan 1974, säger Karl-Johan Tolfsson, utvecklingschef på Metso.

På Metsos forskningsanläggning har man jobbat länge med tekniken, som nu är redo för marknaden. Maskinkonceptet håller på att byggas upp på ett pappersbruk i Mexiko.

Den nya metoden ska ge ett mjukare och fluffigare papper som inte kräver den efterbehandling som normalt görs för att pappret ska få struktur och mjukhet. Här präglas strukturen i pappret redan i tillverkningen.

Maskiner som ger motsvarande papperskvalitet finns visserligen på marknaden, främst i Nordamerika, men den nya svenskutvecklade metoden ger lägre energiförbrukning, enligt utvecklarna.

– Det är en ny generation mjukpappersmaskiner där vi kan tillverka papper av hög kvalitet i en energisnål produktion, säger Karl-Johan Tolfsson.

Åtgången av fibrer vid samma papperstjocklek blir 30 procent lägre än tidigare, vilket är positivt ur miljöhänsyn.

Metso pekar också på att tekniken ger papperstillverkare möjlighet att enkelt växla mellan tillverkning av olika papper utan att bygga om maskinen.