Industri

SKF varslar i världen – men bygger ut i Göteborg

SKF gör sig av med 2 500 personer i hela världen, men investerar för en miljard i Göteborg och låter alla där behålla jobben – tack vare leveranser till vindkraftindustrin.

Publicerad

Byggandet och installationen av två nya härdningsugnar och ett par nya produktionslinor pågår för fullt på den södra delen av SKFs produktionsområde i Gamlestaden i Göteborg.

Det är en investering som totalt kostar en miljard kronor och börjar tas i bruk nästa år.

Också på andra produktionsorter där man tillverkar till vindkraftindustrin byggs det ut – i franska Avallon, kinesiska Dalian, amerikanska Hanover och nästa år byggs en helt ny lagerfabrik i Indien.

Andra delar av SKF, särskilt divisionen ”Automotive”, går dock betydligt sämre och merparten av de 2 500 anställda som tvingas lämna företaget jobbar med leveranser till fordonsindustrin.

I Göteborg gör man numera knappt något till personbils- och lastvagnstillverkarna. En allt större del av verksamheten riktar sig mot vindkraftindustrin, fullt medvetet.

Därför ligger det i koncernens intresse att behålla de anställda, och hittills har man undvikit alla varsel.

Runt jul- och nyårshelgerna gjorde man ett längre uppehåll i produktionen. I övrig har de 2 400 anställda jobbat flexibelt inom det system man tillämpar, den tidbank som gör att man jobbar extra mycket när det är fullt upp och kvittar övertiden med fullt betald ledighet när efterfrågan sjunker.

- Vi hoppas det ska räcka med det, så att vi slipper varsla. För uppgången i vindkraften kommer. Vi vet bara inte när, säger Gösta Andersson, pressansvarig på SKF Sverige.