Hållbar industri

Simulerat chips ger mindre gift

När Estrella och OLW behöver nya linor för att tillverka chips och pommes frites vänder de sig till PPM Technologies. Företaget är världsledande på simulering i sin bransch.

Publicerad

För 20 år sedan var PPM Technologies i Kristianstad först i världen med att utveckla produktionsutrustning anpassad för fettsnåla potatisprodukter som pommes frites och chips. I?dag har produktionslinor för fettsnåla eller "lätta" produkter blivit vardagsmat, åtminstone i Europa.

För fem-sex år sedan kom larmrapporterna om att fabrikstillverkade chips och pommes frites innehöll hälsovådliga halter av giftet akrylamid.

Larmen kom ungefär samtidigt som konstruktörerna i Kristianstad gjorde de första försöken att simulera fram nya produktionslösningar. I?dag - när företaget blivit Europas ledande leverantör av produktionsutrustning i sin nisch - simulerar konstruktörerna så gott som allt, även om man ofta verifierar nya utrustningar i verkliga miljöer.

-?Jag vet bara en enda av våra konkurrenter som använder simuleringar när de konstruerar, säger konstruktionschefen Magnus Kalling.

-?Att använda simuleringar förkortar konstruktionstiden väsentligt, det blir billigare, man vågar prova och testa, har en helt annan frihet.

Just nu är det fullt upp för de 18 anställda i Kristianstad. I höstas brann en stor chips- och pommes fritesfabrik upp i Frankrike. Fransmännen vände sig PPM Technologies och beställde nya produktionslinor - delvis med utrustning avsedd för akrylamidsnåla varor.

För att reducera akrylamiden gäller det att välja rätt potatissort. Den ska sedan rengöras, skivas, tvättas ren från enzymer på ett speciellt sätt med flera omgångar sköljvatten. Den ska sedan blancheras - hettas upp till cirka 80 grader - en exakt tid, den ångas, friteras, blåses, torkas och så vidare.

-?Tack vare våra simuleringar har vi förstått processerna. Vi har kunnat utveckla ett eget och mycket enkelt produktionssystem för akrylamidsnåla varor, säger Magnus Kalling.

PPM Technologies lägger ut tillverkningen av på andra företag i Europa, framför?allt i Storbritannien.