Hållbar industri

Så behåller vi en stark industri i Sverige

Tunnelborrmaskiner tillverkas av Atlas Copco, ett företag som ser många fördelar med att tillverka i Sverige. Foto: Atlas Copco
Automationsnästets tre sakkunniga om hur vi behåller en stark industri i Sverige. (Klicka för större bild)
Helena Hedblom, vd för Atlas Copco Secoroc AB och divisionschef för Rock Drilling Tools.
Ola Asplund, seniorrådgivare, IF Metall.
Klas Ericson, investeringsrådgivare, Business Sweden.

AUTOMATIONSNÄSTET. Korta beslutsvägar, goda relationer på arbetsmarknaden och hög kunskapsnivå. Det är några av fördelarna med att ha verksamhet i Sverige.

Panelen i Automationsnästet svarar på frågor efter Business Swedens ­rapport ”Därför tillverkar vi i Sverige”. Experterna ser flera kritiska faktorer för att bibehålla en stark tillverknings­industri. Och kompetens inom produktion är det allra viktigaste.

De svarande är:

  • Helena Hedblom, vd för Atlas Copco Secoroc AB och divisionschef för Rock Drilling Tools.
  • Ola Asplund, seniorrådgivare, IF Metall.
  • Klas Ericson, investeringsrådgivare, Business Sweden.

(Se grafik med automationsnästet frågor och svar i högerspalten)

1. Vilka styrkor har tillverk­ningsindustrin i Sverige ­jämfört med andra länder?

Helena Hedblom: ”För oss är det ett krav att kunna effektivisera hela tillverkningskedjan. Vi är duktiga på våra processer och omger oss med leverantörer som kan automation. Ledtider, kapitalbindning och närhet till våra partner är avgörande. Stabil och hög kvalitet på slutprodukten är vårt signum och hög automationsgrad hjälper oss att uppnå detta. Automation skapar också bättre flexibilitet vid komplexa produkter och kundorderstyrd tillverkning.”

Ola Asplund: ”Likheterna är större än skillnaderna mellan länder: samma teknik, material och kundkrav. Skillnaden är framför allt människors attityder och förväntningar på varandra. Det kommer av en tidig hög utbildningsnivå men också ur ett jämställt och demokratiskt samhälle. Sen har den långa industritraditionen gett en modernitet som är mycket ”tätare” än i nya industriländer. Här är alla samhällsområden förhållandevis högt utvecklade.”

Klas Ericson: ”Organisationskulturer med platta strukturer som underlättar en kontinuerlig förbättring av produktionen. Goda och samarbetsinriktade relationer mellan arbetsmarknadens parter. En hög grad av samarbetsförmåga som underlättar projekt mellan olika delar inom organisationen. Tillgång till arbetskraft med hög kunskapsnivå och ansvarstagande. God tillgång till under­leverantörer och tekniska konsultfirmor inom olika sektorer.”

2. Hur kan organisations­kulturen i Sverige gynna en ständig effektivisering av produktionsprocessen i tillverkningsindustrin?

Helena Hedblom: Korta beslutsvägar gör oss snabba att hantera marknadsförändringar. Gott samarbete med de fackliga parterna ger förutsägbarhet. Hög kompetensnivå hos våra anställda gör att utbildningar inom till exempel automation och CNC-körkort blir väldigt lyckade. Närheten till våra forsknings- och utvecklingsresurser är en fördel. Vi har en stor del av våra ingenjörer i Sverige. En stor fördel är att ha produkt- och produktionsutveckling tillsammans.”

Ola Asplund: ”Vi har ofta en starkare tillit till medarbetares förmåga och engagemang i processutveckling, vilket ger snabbare korrigering av fel och brister. Ett informellt arbetssätt minskar antalet ömma tår som hindrar effektivisering. Vi har lättare att förändra gemensamma strukturer. Även ­förmågan hos facket att hantera förändring är viktig. Det finns alternativ för den som berörs av till exempel automatiseringen och det minskar behovet att sätta sig på tvären.”

Klas Ericson: ”Platta organisationer underlättar för anställda att ta egna beslut. Att den som är närmast en process också kan ta beslut och påverka ger ett ansvarskännande, vilket driver en kontinuerlig effektivisering. Organisationskulturen i Sverige möjliggör ett gott samarbetsklimat, korta beslutsvägar och idéutbyten mellan olika delar av organisationen, vilket också driver utvecklings- och effektiviseringsprocesser.”

3. Hur kan landet Sverige stötta tillverkande företag i deras kontinuerliga effektiviseringsprocess?

Helena Hedblom: Att automatisera kräver hög kompetens och teknisk förståelse. Med kompetenta integratörer har vi skapat avancerade automationslösningar. Sverige har hög kompetens på ingenjörer och annan arbetskraft vilket är en stor tillgång. Vi behöver fylla på med personal med gedigen teknisk och produktionsteknisk utbildning och CNC-kunnande. Även underhåll är en nyckelfunktion som ofta brister. Sverige behöver ligga i framkant inom dessa områden.”

Ola Asplund: ”Företagen måste själva göra jobbet. Men vi kan skapa bra förutsättningar med utbildningssystem och forskning, riskkapital och enkla och stabila regelverk. För globala företag är kunskapsförsörjningen det centrala. Samt rimliga beskattningsregler. För de mindre företagen handlar det mycket om att hjälpa dem att övervinna deras största handikapp – att de är små. Stötta med riskkapital, systemuppbyggnad, tillgång till ­experter och egen kompetensutveckling.”

Klas Ericson: ”Många tillverkande företag har inte kraften att med egna resurser implementera nya strategier för att öka effektiviteten i produktionen. Detta då det ofta är stora investeringar under lång tid. Framför allt små- och medelstora företag efterlyser stöd för konkreta insatser för att öka ­effektiviteten i deras specifika produktions­process. Viktigt också att från politiskt håll lyfta upp och främja initiativ som leder till erfarenhetsutbyten mellan företag.”

Gilla Ny Teknik på Facebook