Rullen föddes av fiskande urarbetare

2001-05-23 13:00  
AB Urfabriken, ABU, startade 1921 i det gamla missionshuset i Svängsta vid den fiskrika Mörrumsån. Här tillverkades fickur och andra klockor.
 
Men på företaget arbetade många fiskeentusiaster. Och under andra världskriget, då Sverige drabbades av importrestriktioner på bland annat fiskerullar, öppnades en marknad för sportfiskeutrustningar.
 
Svängstafabriken började tillverka fiskerullar. En av de första, Rekordrullen, blev en succé.
 
Den första Ambassadeurrullen, som blev prestigeserien, kom 1952.
 
Idag tillverkas enbart rullen Ambassadeur i Svängsta. Billigare rullar med varumärket ABU Garcia utvecklas i Svängsta men tillverkas i länder som Korean, Taiwan och Japan.
 
Namnet Garcia kopplades till ABU i mitten av 1970-talet då Svängstaföretagets ägare Incentive köpte amerikanska Garcia Fishing Tackle.
 
Idag är dock hela ABU Garcia USA-ägt. För fyra och ett halvt år sedan köpte koncernen Pure Fishing från Iowa ABU Garcia. Det företaget är tvåa i världen på sportfiskeutrustningar. Bara japanska Shimano är större.
 
Rullen Ambassadeur, som är prestigemärket i den amerikanska koncernens sortiment, är det dominerade märket bland världens högprisrullar.
 
Företaget Pure Fishing lämnar inte ut uppgifter som årsomsättningen för Svängstafabriken. I grova drag bör den vara omkring 500 miljoner kronor om året.
 
Antalet anställda i Svängsta är cirka 360.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer