Hållbar industri
Robotförsäljningen ökar globalt – men minskar i Sverige
Globalt ökade nyförsäljningen av industrirobotar med sex procent under fjolåret – men i Sverige sjönk den med 17 procent.
I hela världen såldes 422 000 industrirobotar under 2018, en ökning med sex procent från året före. Men i Sverige såldes bara 1 263 stycken, vilket är en minskning med 17 procent jämfört med 2017. Det visar en färsk rapport från International Federation of Robotics (IFR), en medlemsorganisation för världens ledande robotproducenter.
Men Johan Stahre, professor i produktionssystem vid Chalmers och biträdande programchef på innovationsprogrammet Produktion 2030, ser inte detta som en anmärkningsvärd nedgång.
– Teknikföretagen har omkring 4 000 medlemsföretag, så det handlar väl om en tredjedels robot per företag ungefär. Det är ju inte en jättestor minskning om man tittar på det sättet, även om man kan tycka att 17 procent låter mycket, säger han.
Sverige är fortfarande ett av världens robot-tätaste länder, med 247 robotar per 10 000 industriarbetare, att jämföra med det europeiska genomsnittet på 114 robotar.
– Och jag tror man måste knyta sådana här upp- och nedgångssiffror till konjunkturen, och till industrins investeringar generellt. Man köper ju sällan bara en robot, man köper den i ett sammanhang, så jag skulle behöva se siffror på övriga investeringar för att kunna säga något mer ingående om minskningen, säger Johan Stahre.
Rapporten gör också en separat analys av försäljningen av samarbetande eller kollaborativa robotar, så kallade cobots, och konstaterar att den globala nyförsäljningen av cobots ökade med 23 procent under 2018. Men rapportförfattarna noterar att de kollaborativa robotarna fortfarande bara utgör 3,2 procent av det totala världsbeståndet av industrirobotar – trots den mycket stora medieuppmärksamheten för dem.
Blåser vi i teknikpressen upp de kollaborativa robotarna för mycket?
– Det är väl inte fel att ni uppmärksammar dem, och de är ju tacksamma att skriva om. Men det är kanske lite som i läkemedelsindustrin: ett nytt läkemedel kan vara framgångsrikt i tidig fas, men sedan ska det ju genom fas två och tre, och så vidare. Cobots är ju väldigt lovande och funkar nog bra tekniskt, men ännu saknas bra standarder, de ska certifieras och man ska hitta användningsområden för dem… inom Produktion 2030 brukar vi säga att för att något ska vara en innovation, så ska det vara både nytt och nyttigt. Man måste få till både tekniken och tillämpningarna, säger Johan Stahre.
Global nyförsäljning av industrirobotar
Enligt IFR-rapporten var Kina världens största robotmarknad 2018, med 36 procent av de totala nyinstallationerna. Men antalet sålda robotar under året, 154 000 stycken, motsvarar ändå en minskning med en procent från året före.
För de största uppgångarna svarar Tyskland (en 26-procentig ökning till 27 000 robotar), USA (en 22-procentig ökning till 40 000 robotar), och Japan (en 21-procentig ökning till 55 000 robotar).
Installerade industrirobotar per 10.000 anställda i tillverkningsindustrin 2018:
Singapore: 831
Sydkorea: 774
Tyskland: 338
Japan: 327
Sverige: 247
Världsgenomsnitt: 99
IFR:s rapport kan läsas i sin helhet här.