Hållbar industri

Robotens tempo låter den konkurrera med muraren

Foto: Fastbricks Robotics

Hadrian X har blivit tre gånger så snabb. Med 200 lagda stenar i timmen är roboten nu ett kommersiellt alternativ för husbygget.

Publicerad

Den murande roboten från Perth såg dagens ljus för ett antal år sedan, men nu har Fastbricks Robotics gjort programvaruuppdateringar som ökar tempot, till en nivå som gör Hadrian X till en kommersiellt gångbar produkt. Den nya kapaciteten, att lägga över 200 murstenar i timmen, är en förbättring på 300 procent jämfört med australiensarnas allra första version.

– Det är första gången som vi i praktiken har kunnat bevisa den kommersiella gångbarheten hos Hadrian X. Om du betänker att kostnaderna för manuell murning kan variera globalt mellan allt från tio dollar per kvadratmeter till 100 dollar kvadraten så är vi redan med 200 block i timmen prismässigt konkurrenskraftiga. Vi siktar dock på att öka läggtempot och förbättra Hadrian X. Därmed kommer också vår kostnad för att mura att fortsätta sjunka – samtidigt som marknaden för maskinerna kommer att växa avsevärt, säger bolagets vd Mike Pivac till New Atlas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här