Hållbar industri

Robotarna som lagar sig själva

Tre autonoma MNS-robotar. Foto: Marco Dorigo and Nithin
Tre autonoma MNS-robotar. Foto: Marco Dorigo and Nithin
Tio enheter som formar sig som en snigel. Foto: Marco Dorigo and Nithin
Tio enheter som formar sig som en snigel. Foto: Marco Dorigo and Nithin

Vi är ett litet steg närmare att få "allround"-robotar som omformar beroende på uppgift, efter att forskare skapat maskiner som kan jobba båda ensamma, och tillsammans.

Publicerad

Precis som microbottarna i familjefilmen "Big Hero 6" kan de här nyskapande MNS-robotarna jobba ensamma eller slå sig samman för att bilda en ny typ av robotar.

Robotarna som är skapade av en forskargrupp med säte i Belgien, är utrustade med en egen "hjärna" vilket gör att de är autonoma. Det behöver således ingen dator som vakar över dem.

Just nu har forskarna lyckats styra totalt tio robotar tillsammans, men de tror att det ska vara relativt enkelt att skala upp till ännu fler enheter. Forskarna hoppas att arbetet ska ta oss närmare att producera robotar som autonomt kan ändra storlek, form och funktion.

Läs mer:

En annan intressant detalj med robotarna är att de kan laga sig själva. Vad de gör då är att antingen ta bort eller ersätta skadade delar – även om den skadade delen är själva "hjärnan". Det är möjligt eftersom varje robot har förmågan att ta över styrningen i någon av sina "syskon", går en "hjärna" sönder, så finns fortfarande, säg nio, fungerande kvar.

Varje MNS-robot är som en liten skräddarsydd lagertårta hjul i botten, sen en ring med en liten gripare som kan rotera runt och expandera för att hålla fast vid en annan robots ring, sen en valfri verktygsmodul som till exempel en magnet för att plocka upp närliggande objekt, och sedan datorns och sensorns paket, där bland annat en 360-graders kamera sitter.

Här kan du se hur de fungerar: