Robotar får airbags – ska skydda arbetarna

2017-09-06 13:46  

Robotar med krockkuddar kanske låter fånigt, men i framtiden kan det vara verklighet. Detta för att maskinerna ska kunna arbeta sida vid sida med irrationella människor. Kolla in videon för att se hur det fungerar.

Allt mer produktion utförs av robotar, men fortfarande finns det mycket som kräver mänsklig handpåläggning. Så att få till en anläggning där maskiner och människor kan jobba bredvid varandra är något som står högt upp på framtidsfabrikörernas önskelistor.

För om något går fel när en robot interagerar med oss mjukare varelser är riskerna stora att det blir värre komplikationer än bara ett produktionsstopp.

För att skydda mot den typen av situationer, har tyska DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) Institut für Robotik und Mechatronik applicerat en beprövad skyddsteknik i en ny miljö. De har satt airbags på robotar.

Läs mer:

Läs mer: Roboten suger i sig de giftiga skräckfiskarna

Utvecklingen har pågått sedan 2016, men nu har de släppt videos på hur det hela fungerar i en situation där människor och robotar behöver dela utrymme eller samarbeta.

Säkerhetssystemet består helt enkelt av en upplåsbar krage kring robotens rörliga och vassa gripklor. I de situationer roboten behöver använda sitt verktyg är kudden indragen och då den är i rörelse och kan utgöra fara är kudden uppblåst. Därtill så lyses den upp i signalfärgerna grönt och rött – för att ytterligare visa när det är farligt respektive ok att vara nära.

Självklart finns det flera alternativ för att säkra maskinerna i kontakt med människor, men det här visar sig vara enkelt och effektivt.

Och här en tidigare video som visar hur man testat krockkudden mot en människa.

Teknisk data

Storlek: 300 mm x ø180 mm

Vikt: ca 0,5 kg

Uppblåsningstid: <0,5 sekunder

Deflationstid: <0,8 sekunder

Möjlig minsta radie på verktyg: 0,2 mm

Möjlig robothastighet LBR4+ för MRK (ISO/TS 15066) med tvåfingrig robotklo: 1 m/s

Energiförbrukning: Inte fastställt

Felix Björklund

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt