Hållbar industri

Robotar som fungerar socialt

Robotar som fungerar i sociala sammanhang och kommunicerar med varandra, tar råd, hjälp och byter verktyg med varandra, existerar knappast idag. Det gör de i robotikforskaren Robert Lundhs doktorsavhandling.

Publicerad

– Tänk dig en fabrik med många robotar som tillverkar någon produkt. Om en av dem går sönder måste man stänga hela tillverkningen, och vi människor måste gripa in och tänka ut hur produktionen ska kunna fortsätta med en robot kort. Det borde robotarna klara själva, påstår Robert Lundh i ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Robert Lundhs robot kan själv lista ut vad den behöver göra. Först tar den reda på vilka andra robotar och andra maskiner som finns i närheten på exempelvis verkstadsgolvet. Från dessa kan roboten hämta information, ta reda på vad de vill veta, och söka hjälp. Robotarna i närheten består av många olika delar och funktioner – kameror, avståndsmätare, robotarmar och datorer – komponenter som roboten kan låna.

Med hjälp av allt detta kan vår robot steg för steg sluta sig till hur vilka delar och funktioner som måste till för att få ingång tillverkningen igen, hur de ska kopplas ihop så att det inbördes samarbetet fungerar.

– Just möjligheten att använda olika komponenter och koppla ihop dem på skilda sätt gör att samma uppgift kan utföras på flera sätt. Man får ett robustare produktionssystem, säger Robert Lundh – som forskar i laboratoriet Mobila robotar på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS) på Örebro universitet.

Hans avhandling heter:”Robots that help each other: Self-Configuration of Distributed Robot System”.