Hållbar industri

Robot med ”svenskt” batteri ska utforska månen

Rymdrobot med batteripaket på ryggen.
Rymdrobot med batteripaket på ryggen.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin och de andra månastronauterna kan få en robotkollega inom ett par år. En grupp Nasa-ingenjörer driver ”Project M”, med mål att skicka en människoliknande robot till månen inom 1000 dagar.

Publicerad

Roboten, R2, är utvecklad i samarbete med GM och gör en första rymdfärd redan i november i år då den ska följa med till den internationella rymdstationen ISS. Med sig får den en ryggsäck med ett 2,5 kWh litium-jonbatteri från Boston Power, som grundats av svenska Christina Lampe-Önnerud. Batterisystemet ska ha förlängd livslängd och är anpassat för att klara stora temperaturskillnader.

– Nu har vi levererat det första färdiga batteripacket till Nasa, säger Christina Lampe-Önnerud.

– Det coola är att alla kommande robotar av det här slaget ska ha batteripacket på ryggen, både de som går på ben och de som åker i rymdbil.

Fördelen med robotastronauter är att de är mindre kräsna än sina kollegor och till exempel inte behöver försörjas med andningsluft. Men R2 och dennes efterföljare ska ändå vara väl anpassade att jobba tillsammans med mänskliga astronauter och kunna lösa uppgifter ihop med dem.

Nasas ledning har ännu inte beslutat om Project M verkligen ska genomföras, finansieringen är beroende av vad kongressen beslutar under sin session i höst.