Industri

Rfid ger Skultuna Flexible mod att investera

Mats Svegfors dirigerar avklippningen av det blågula bandet. Foto Lasse Fredriksson
Kaj Falkenlund, vd. Foto Lasse Fredriksson.

Efterfrågan på grundmaterialet i rfid-taggar ökar kraftigt och spränger produktionstaket på Skultuna Flexible i Skultuna. Företaget, som har 48 anställda, har nu investerat 50 miljoner kronor i en ny lamineringsmaskin. Maskinen invigdes i veckan av Mats Svegfors, landshövding i Västmanland.

Publicerad

Den nya lamineringsmaskinen, med tillhörande reningsutrustning, ökar företagets kapacitet med 50 procent. Den innebär en investering på 50 miljoner kronor som motsvarar närmare 40 procent av företagets omsättning under förra året.
- Detta är exakt vad Sverige behöver, små företag som vågar växa och investera, sa Bo Berggren, styrelseordförande i Skultuna Flexible, vid invigningen.
- 100 sådana investeringar vore en dröm för alla politiker och betydligt mer värt än en investering på fem miljarder, även om det handlar som samma summa pengar, sa han också.
Skultuna Flexible tillverkar laminat, de limmar ihop tunna material som metallfolier, plaster, papper och kartong. Kunderna finns i de flesta branscher, laminat används exempelvis i växthusgardiner, förpackningar, kylskåp, högtalare, värmeelement till backspeglar i bilar, högtalare, solceller och till mobiltelefonantenner. Skultuna Flexible levererar antenner till 100-tals miljoner mobiltelefoner varje år.
Men det är beställningarna på grundmaterialet till rfid-taggar, ett tunt laminat som oftast består av koppar eller aluminium och polyester, som gjort att företaget beslutat investera i en helt ny maskin.
- Maskinen kan laminera, limma ihop två material, och lackera samtidigt och vi blir mer flexibla. Vi ska producera även annat än material till rfid-taggar här, säger KG Vestermark, produktionschef på Skultuna Flexible.
Maskinen kan ta hand om och limma allt ifrån fyra mikrometer tunna PEN-filmer (polyetylen-naftalat, en polyester) till 200 mikrometer tjocka material.
I den nya anläggningen tas också all processluft om hand, ångorna från limmer och lacker sugs ut via fläktar till en reningsanläggning. Gaserna förbränns och all överskottsvärme omvandlas till energi som sedan återvinns i själva maskinen. Inget extratillskott av energi behövs förutom just vid starten. - Utluften renas till 99 procent och det var en förutsättning för att vi skulle få utvidga verksamheten, säger K G Vestermark.
Mats Svegfors, landshövding i Västmanland, förrättade själva invigningen.
- Det finns få tilldragelser som är mer uppmuntrande än när det sker investeringar i små och medelstora företag. Sverige är en av vinnarna på globaliseringen och det gäller att vi tar vara på möjligheterna, sa han.
Skultuna Flexible har i dag en omsättning på 140 miljoner kronor och förväntas nu öka den till 250 miljoner inom fem år, bland annat med en satsning i Europa och Asien.
- I dag går 35 procent av vår produktion på export, främst till de nordiska länderna, men indirekt handlar det om hela 90 procent redan i dag, sa Skultuna Flexibles vd, Kaj Falkenlund.