Industri

Prostatacancer? - chippet svarar

Thomas Laurell, professor på Lunds universitet, har utvecklat ett nanostrukturerat chip som säkrare ska kunna diagnostisera prostatacancer. ”Målet är att kunna avgöra om det är en elakartad eller godartad tumör och hur cancern utvecklas”, säger han. Foto: Meredith Andrews
Grafik: Ingemar Franzén

Prostatacancer eller inte? Ett nanochip från Lund kan ge betydligt säkrare diagnoser än dagens trubbiga tester.

Publicerad

Att diagnostisera prostatacancer är svårt. Läkarna börjar med att mäta psa-halten i blodet, men det ger inga klara besked. De flesta män med lätt förhöjda värden har inte den dödliga sjukdomen.

-?Vissa behöver ingen behandling alls, men i?dag kan vi inte skilja ut dem som har en aggressiv cancer och behöver en aggressiv behandling, säger Johan Malm, överläkare vid Umas, Universitetssjukhuset i Malmö.

Därför behandlas många patienter i onödan. För sjukvården innebär det stora kostnader. För patienten lidande, oro och risk att drabbas av inkontinens eller impotens. Dessa problem försöker en forskargrupp vid Lunds universitet att lösa.

-?Vi utvecklar ett nanostrukturerat chip som ska ge betydligt säkrare diagnoser, säger Thomas Laurell, professor vid institutionen för elektrisk mätteknik.

Den skrovliga kiselplattan mäter bara tre millimeter i sidan, men ytan är stor eftersom kiselytan är full av nanometerstora håligheter. Där ryms många mätpunkter med antikroppar som binder till psa.

Det unika är att antikropparna är så jämnt fördelade att man kan detektera mycket små mängder av psa. Tester med blodprov från 80 patienter visar att chippen dessutom ger besked om vilka psa-nivåer det rör sig om.

Nu ska forskarna förse de porösa kiselplattorna med fler typer av antikroppar, för att upptäcka olika varianter av psa. Sedan kan man mäta förhållandet mellan de olika psa-sorterna. Det ska förhoppningsvis göra det möjligt att ställa mycket noggrannare diagnoser.

-?Målet är att kunna avgöra om det är en elakartad eller godartad tumör och hur cancern utvecklas, säger Thomas Laurell.

Tidigast om fem-tio år tror han att den nya diagnosmetoden kan börja användas i vården.

Marknaden är enorm, och nu pågår en kapplöpning mellan forskargrupper och medicinteknikbolag världen över för att få fram det första effektiva testet för folksjukdomen prostatacancer.

* Skulle det öppna för allmän screening av män, precis som kvinnor i dag kallas till mammografiundersökningar?

-?Ja det skulle bli lättare. Om man slipper överdiagnostiken riskerar man inte att behandla patienter

i onödan, säger Johan Malm på Umas.

Sveriges vanligaste cancerform

† Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom.

† Varje år får cirka 10 000 män i Sverige veta att de har prostatacancer. Drygt hälften av dem är över 70 år.

† Vid misstänkt prostatacancer undersöker läkaren först halten av psa, prostataspecifikt antigen, i ett blodprov.