Industri

Plast av protein skyddar maten

Film av ostrester håller maten fräsch. Foto: Fraunhofer IVV

Protein från ostfabriker funkar utmärkt i folie till matförpackningar. Det hävdar tyska forskare som även utvecklat en lönsam metod att tillverka bioplasten.

Publicerad

I dag används aluminiumfolie eller plastfilmer av oljebaserade polymerer för att skydda mat från syre och hålla den fräsch. Men de förpackningsmaterialen är inte särskilt miljövänliga.

Nu presenterar forskare vid Fraunhofer Institut i tyska Freising ett grönare alternativ. De har lyckats utveckla en syrebarriär av vassle, som är en biprodukt vid osttillverkning.

Det är proteinerna i vasslen som utnyttjas. För att de tunna proteinfilmerna ska bli hållbara ingår även andra biobaserade ämnen i receptet, exempelvis glycerin och sorbitol.

Forskarna säger sig även ha utvecklat en metod som gör det lönsamt att tillverka materialet i industriell skala. Ytterligare ett plus är att proteinplasten är komposterbar.

Tillgången på vassle är inte heller något bekymmer. Hela 90 procent av all mjölk som används till ost i Europa blir vassle, och att ta hand den är i dag en utmaning för osttillverkarna.

Även Chalmersavknoppningen Xylophane utvecklar en miljövänlig skyddsbarriär. Råvaran är skalrester från spannmål.