Hållbar industri

Öppen plattform i skrivarjättens 3d-satsning

HP:s 3d-skrivare klarar många material. Foto: HP
HP:s 3d-skrivare klarar många material. Foto: HP

HP utökar nu sin skrivar-park med en tredje dimension. ”Vi satsar på en öppen plattform så att fler ska kunna bidra med utvecklingen”, säger företagets svenska chef om 3d-skrivaren.

Publicerad

HP är stora på vanliga skrivare, både med bläck och laser. Men 3d-skrivarmarknadens starka framväxt fick i maj företagsledningen att annonsera att bolaget inte längre vill stå utanför.

Till Sverige kommer den första 3d-skrivaren i augusti – och sedan dröjer det ytterligare ett tag innan den första skrivaren är ute i den svenska industrin.

– Nästa vår tror jag är en realistisk målsättning, säger Stefan Bergdahl, HP:s svenska vd. Vi säljer bara produktionsskrivare. Vår skrivare är inte till för konsumenter.

Han räknar med att reservdels-, medicin- och textil-tillverkning kommer att vara de branscher som är mest intresserade av 3d-tekniken.

Vilka material kan er skrivare printa?

– Allt material går via våra kunder. Det vi gör är att certifiera materialet. Det kommer att finnas allt möjligt, men plast och metall framför allt. Sen också kanske mat på sikt, det finns i Japan redan, säger Stefan Bergdahl.

Vilken plattform använder skrivaren?

– Det är vår egen och den heter Multi Jet Fusion. Det är en öppen plattform där alla är välkomna att bidra. Vi har hittills klart med samarbete med BMW och Nike.

En av de första kunderna som ska börja använda den nya plattformen är amerikanska Proto Labs. De tillverkar delar på beställning i dag med stereolitografi och lasersintring, men ska nu testa 3d-skrivare också.

– Det här är ett spännande samarbete som vi tror ska leda till högre produktivitet och kvalitet, samtidigt som det ska bli billigare, säger Rob Connelly, ansvarig för företagets additiva tillverkning till engineering.com.

Gilla Ny Teknik på Facebook!