Industri
Ögondroppar löser upp grå starr
Öga på hund med grå starr, före (till vänster) och efter behandling med droppar av lanosterol. Foto: Kang Zhang
Kan grå starr botas med ögondroppar i stället för operation? Det hoppas en grupp internationella forskare efter framgångsrika försök på hundar. Nu väntar försök på människor.
Linsen i våra ögon ska vara klar och genomskinlig. Då ser vi perfekt. Men med åldern, och vid vissa sjukdomar, grumlas den av klumpar av proteiner. De kallas för katarakter och hindrar ljuset från att nå näthinnan. I takt med att de blir fler blir synen allt sämre och till slut blir vi blinda.
Tillståndet kallas ofta för grå starr och är den vanligaste orsaken till blindhet i världen. I västvärlden botas den med operation, den grumliga linsen byts helt enkelt ut mot en ny i plast. Men den möjligheten saknas för miljontals människor i utvecklingsländer världen över.
Nu tycks amerikanska forskare vara en ny lösning på spåren. När Kang Zhang vid universitetet i Kalifornien och forskare i Kina studerade arvsmassan hos två familjer där barnen drabbats av ärftlig grå starr upptäckte de att samtliga hade en mutation på en gen som tillverkar substansen lanosterol. När molekylen tillverkas på rätt sätt hindrar den proteiner i ögat från att klumpa i hop sig. Men den egenskapen saknade molekylen som tillverkats av instruktioner från den förändrade genen.
Tester på kaniner med gråstarr samt linser med grå starr som opererats ut från människor visade att normal lanosterol fick katarakterna att minskade i storlek och i vissa fall även försvinna helt. Samma resultat fick de när hundar, som liksom människor ofta drabbas av grå starr, medicinerades med ämnet i droppform.
Nästa steg är kliniska studier på människor. Förhoppningen är ett helt ny, och billigare metod, att bota blindhet orsakad av grå starr.
Forskarnas resultat är publicerat i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!