Hållbar industri

Nya maskiner och verktyg vässar Saab

Med nya robotar, styrsystem och pressverktyg tänker landets effektivaste fabrik bli ännu mera "lean". Det senaste året har Saab i Trollhättan investerat drygt en miljard i ny produktionsutrustning.

Publicerad

På ett ställe i karossverkstaden har två tillverkningslinor slagits ihop till en.

Processen är så väl skyddad bakom gallergrindar att det är svårt att se hur den fungerar. Men ovanför gallren skymtar fem stora ABB-robotar - placerade i ett ringliknande mönster - som sveper runt med sina punktsvetsande verktyg.

Robotarna samarbetar med arbetsbord och en väldig monsterliknande käft som liksom slukar de plåtdelar en kaross byggs av. Robotarna och monstret är utrustade med kameror och olika sensorer. Verktygen byts automatiskt.

Robotarna och ”monsterkäften” jobbar ihop och punktsvetsar ihop plåtdelarna som en kaross är byggd av. Det är en ”Framing-line”, som den internationella benämningen lyder. En process som sätter samman karossens huvudstruktur och säkrar dess geometri - som dels är avgörande för hur väl efterföljande svetsprocesser fungerar, dels hur smidigt det senare går att montera bilen.

En nyckelprocess är det. Den brukar alltid skräddarsys för en speciell bottenplatta, en enda bilmodell.

Men Saab har nu utformad linan så att den klarar karosser till två olika modeller: 9-3 och nya 9-5.

- Jag vågar inte påstå att vi ensamma i världen om en den lösningen. Men ytterst ovanligt är det, säger Saabs produktionsdirektör Gunnar Brunius, när han tar med Ny Teknik på en rundtur i karossverkstaden.

Han räknar med att Saab sparat uppemot 50 miljoner kronor på att bygga upp en process istället för två. Den här veckan finjusterar man processen innan produktionstakten, i början av juni, går upp från dagens över 200 bilar per dag till dagsranson en drygt 300 bilar.

Totalt har Saab investerat 1,1 miljarder kronor i framförallt karossverkstaden men även i monteringen och måleriet.

- Normalt sett skulle vi ha investerat för 40 procent mer. Men vi sparar på allt, försöker hitta så smarta lösningar som möjligt, säger Gunnar Brunius.

Just nu tillverkas tre modeller: 9-3, nya 9-5, som ännu inte lanserats, och den 9-3 cabriolet som tidigare producerades i Österrike. 2012 börjar en 9-3 att tillverkas.

Idag jobbar runt 1 250 personer enskift i produktionen på Saab. Det är ungefär än 600 färre än för ett par år sedan.

Senare i vår kommer cirka 200 att nyanställas. Och semestern i år blir kort - tre veckor.