Hållbar industri
Nu ska tekniken klicka i möbler
Välinge Innovation har sålt nästan 1,5 miljarder kvadratmeter klickgolv. Nu lanserar de klickteknik i alltifrån bokhyllor till köksskåp, i alla tänkbara material.
Klicktekniken för möbler kallas Threespine. I korthet fungerar den genom att en flexibel låstunga av glasfiberfylld polypropen trycks tillbaka när komponenterna sammanfogas, och fjädrar tillbaka för att låsa samman dem.
– Det är samma princip som sedan länge används i en av våra mest väletablerade golvtekniker. Nu lanserar vi den i stor skala även i möbler, och har redan ett tjugotal licenstagare, bland dem några rejält stora tillverkare av kök och möbler, säger Hans Brännström, chef för affärsområde Möbler på Välinge Innovation.
Grundidén är att en mer kvalificerad bearbetning i fabriken, ska göra det enklare för slutkunden att montera ihop möbeln.
– Precis som med ett klickgolv: det går inte att sätta ihop det på fel sätt. Nu överför vi samma tänkande till möbelsidan, säger Hans Brännström.
Han räknar också upp andra fördelar med Threespine-tekniken.
– Du klickar även ryggen på möbeln, så den blir vinkelrätt och stabil utan att man behöver hålla på med vinkelhakar och spikar. Man kan ta isär möbeln genom att sticka in en liten nyckel i fogen utan att skada komponenterna. Och eftersom funktionen sitter i själva låstungan, så funkar det i alla bearbetningsbara material – trä, aluminium, plast och så vidare. Man kan även kombinera olika material i samma möbel, säger Hans Brännström.
Hur stor är potentialen för detta, enligt din bedömning?
– Enorm, egentligen. Möbelindustrin är stor och har många, många tillverkare, och somliga av dem är väldigt stora. Och eftersom vi redan gjort den här resan på golvsidan, så vet vi att det kan bli hur stort som helst även om det tar en viss tid att få tekniken etablerad.
Men Välinge Innovation lägger inte allt krutet på möbelteknik.
– Mekaniska golvfogar är ju det område vi kommer ifrån, och därifrån har vi utvecklat olika yttekniker. Välinge Innovation är mest kända för licensgivning, men nu satsar vi också ordentligt på egen golvproduktion, där vi använder våra patenterade tekniker, säger Hans Brännström.
Bland annat ska Välinge göra en stor satsning på golvkonceptet Woodura, som bygger på att man sammanfogar ett tunt träskikt med en träfiberkärna genom ett pulverblandningsskikt.
– Resultatet blir en riktig träyta, men mycket starkare. Pulverblandningen fungerar som lim, spackel, hårdgörning och infärgning på en och samma gång, säger Hans Brännström.