Hållbar industri
Nu kopplar SKF upp sina mikroskop - jorden runt
På SKF har videotekniken gått från ett hjälpmedel för suddiga sammanträden till att bli ingenjörernas förlängda arm.
- Med den här utrustningen kan vi kasta ett öga i varandras mikroskop, på varandras maskiner och skrivbord. Vi sparar pengar och framför allt tid, säger Ulf Sjöblom, chef för tillverkningsrelaterad forskning inom SKF-koncernen.
Vi sitter i ett konferensrum i Göteborg och han visar med fjärrkontrollen. Med två knapptryckningar kopplar han upp sig till ett kontor i Holland, där en kollega visar upp ett lager. En knapptryckning till och han är på en handkamera i fabriken, en till och inne i ett mikroskop i ett av Göteborgslabben.
- Ett prov från härdningen i 500 gångers förstoring, det ser bra ut, säger han. Han ber att få det i 1 000 gångers förstoring, det ser fortfarande bra ut.
- Vi började så smått med videokonferenser 1996, men det här är en helt annan grej. Bildkvaliteten, och att det är så enkelt att koppla upp sig, det går fortare än telefon.
På centrum för tillverkningsutveckling i Göteborg jobbar 70 personer. Dessutom finns ett forskningscentrum i Holland och en satellit i Österrike. De nya videosystemen köptes 2007, två till Göteborg, ett till Holland och ett till Österrike. Användandet ökar stadigt.
- I början hade vi ett videomöte i veckan, nu är det 2-3 om dagen. Det mesta är projektteam som samlar kompetens från andra håll. Under förra året sparade vi 100 tjänsteresor på avdelningen.
Samtidigt understryker han att videon är ett komplement, inte en ersättning.
- Om man känner varann går det lika bra med video. Annars inte.
SKF har 40 000 anställda runt om i världen. Totalt finns cirka 50 videoinstallationer. En utbyggnad ligger i planerna, mycket handlar om bandbredd.
- Våra fabriker är spridda över världen. Det kan ta dagar att få dit någon expert. Med videosystemet är de en knapptryckning bort. Våra experter i Schweinfurt kan titta i mikroskopen i Kina.
Ulf Sjöblom hoppas också att den nya tekniken ska ge en renässans åt tekniskt stöd med rörlig kamera.
- Vi startade för tio år sedan med rörliga kameror där man skulle kunna visa problem i produktionen på avstånd. Tekniker skulle kunna titta på bilderna och ge råd. Det blev ingen succé, tekniken var inte tillräckligt bra. Men i dag fungerar det.
Han kopplar upp sig till en handkamera som granskar ett skärverktyg i fabriken. Han ber om närbilder, och kameran zoomar. Det pyttelilla skäret fyller allt större del av videoskärmen.
- Hade det funnits något fel här hade vi sett det, säger han.
- Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad det här kan användas till. Och bandbredden.