Hållbar industri
Nu blir masugnen överflödig i Hofors
Järn framställs i en ny typ av ugn, där gas hettas upp till 5 000 grader in i en smältreaktor. Foto: Matej Imris
Ett svenskt företag har utvecklat en ny typ av ugn för järnframställning, där plasmageneratorer används i processen. Metoden kan bli ett alternativ till masugnar, och göra koksverk onödiga.
Företaget Scan Arc Plasma Technologies i Hofors har arbetat med att utveckla den nya metoden i nära tio år. I dag, onsdag, ska metoden presenteras offentligt för första gången på ett seminarium för stålbranschen som Jernkontoret arrangerar på KTH.
I ugnen används plasmageneratorer för värmeenergiutveckling. Gas hettas upp till 5 000 grader och blåses in i en smältreaktor som innehåller slagg.
– Gasen blåses in under slaggen, och bubblar under ytan. Då får man en väldigt effektiv uppvärmning och en omrörning av slaggen, säger Sven Santén, grundare av företaget och senior advisor.
Smältan rinner över i en reduktionsreaktor, där det sker en smältreduktion av järnoxiden till järn. Koldioxid som bildas används sedan tillsammans med syrgas för uppvärmningen i ugnen.
– Processen är helt ny, och sker efter andra principer är den konventionella för järnframställning. Vi behöver inte använda koks eller sintrat material, utan kan gå in med kol och järnoxider direkt i ugnen.
Metoden, som heter Iron Arc, sänker enligt företaget koldioxidutsläppen med hälften för järnframställning jämfört med masugnsprocessen. Det handlar om väsentliga mängder, eftersom masugnar sammanlagt står för en stor del av människans utsläpp av koldioxid. Metoden gör också att koksverk, där kol bearbetas för att användas i masugnar, inte längre behövs.
Efter flera år med pilotförsök planerar företaget nu att bygga en demonstrationsanläggning för 40 000 ton per år. I försöken har man arbetat med restmaterial som glödskal och slipstoft från stålföretaget Ovako i Hofors.
– I första hand har vi en gren där vi tar hand om sekundärprodukter, men på sikt arbetar vi på att ersätta masugnar.