Hållbar industri
Nödlösningen för SL:s farliga rulltrappor

Extra sensorer i rulltrappan ska slå till nödstoppet om ett trappsteg lossnar och extra stålbalkar ska hindra steget från att falla ned. Så ser nödlösningen för SL:s farliga rulltrappor ut. Nu rullar de första tre igen.
I söndags godkände besiktningsföretaget Dekra tre rulltrappor på T-station Östermalmstorg - två i uppgång Östermalmstorg och en i uppgång Birger Jarlsgatan. Alla tre har rullat sedan i söndags kväll - men med vissa inkörningsproblem.
Den här veckan kommer hiss- och rulltrappsföretaget Kones montörer att slutföra samma typ av förstärkningsarbete på rulltrappan vid T-centralens uppgång mot Sergels torg samt rulltrapporna vid Zinkensdamm.
Sedan följer alla de andra avstängda rulltrapporna slag i slag. Totalt stängdes 39 rulltrappor på 11 stationer av för tre veckor sedan efter den svåra olyckan när ett steg lossnade och en kvinna fastnade med sitt ben i hålet med svåra skador som följd.
- Vi är mycket glada att vi efter tre veckors hårt arbete nu har en lösning för rulltrapporna. Vi vill tacka Kone, som tillsammans med Dekra, arbetat mycket hårt för att så snabbt som möjligt leverera en säker lösning, säger SL:s förvaltningschef Anders Lindström i ett pressmeddelande.
De 39 rulltrappor som stoppats är av en äldre typ som tillverkades av det svenska hiss- och rulltrappsföretaget Asea-Graham i mitten av 1960-talet. I början av 1970-talet tog finländska Kone över Asea-Graham.
Det är Kone som sköter drift och underhåll av SL:s rulltrappor och det är Kones ingenjörer som tagit fram säkerhetslösningen med längsgående balkar under rulltrappans steg och en sensorlist på balken.
Om ett steg lossnar kan det inte ramla rakt ned utan stoppas, samtidigt som nödstoppet omedelbart slår till och stannar trappan.
- Den här installationen ger rulltrapporna en högre säkerhetsnivå än nytillverkade standardtrappor, säger Anders Lindström.