Industri

”Misslyckad” medicin ger Index 75 miljoner

Läkemedelsbolaget Index Pharmaceuticals får 75 miljoner kronor i nytt riskkapital från Industrifonden och SEB Företagsinvest.

Publicerad

Pengarna ska gå främst till test av medlet Kappaproct på patienter med tarmsjukdomen ulcerös kolit, som inte längre svarar på den vanliga medicinska behandlingen. Om de tar Kappaproct tillsammans med sina vanliga läkemedel, kan medicineringen få full effekt igen. Målet med den planerade så kallade fas III-studien är att få medlet marknadsgodkänt.

Kappaproct var nära att avskrivas som ett misslyckande för en fem-sex år sedan. Medlet hade ursprungligen utvecklats av forskare vid Karolinska institutet, med tidiga, lovande resultat. 2004 sålde Index ensamrätten till schweiziska Serono. Men när medlet testades ett större antal patienter blev resultatet negativt.

När Index försökte spåra orsaken till misslyckandet insåg man att verkningsmekanismen var en helt annan än man tidigare trott, och kunde visa vägen till en helt ny behandlingsväg för flera svåra sjukdomar. 2006 köpte företaget tillbaka rättigheterna till Kappaproct från Serono.