Hållbar industri
Ministerns passning till industrin

Löften om satsningar på industrin - men också oro och kritik. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg invigningstalade på Elmia.
- Industrin är ryggraden i svensk industri, det är underleverantörerna som bygger välståndet, sa Mikael Damberg från scenen på Elmia Subcontractor som öppnade på tisdagen med 1200 utställare på plats.
- Vi har valt att peka ut tillverkningsindustrin som extra viktig. Utan den klarar vi inte jobben. Därför har vi valt att satsa på en nyindustrialisering, fortsatte Mikael Damberg.
Han lyfte fram det innovationsråd som statsminister Stefan Löfven kommer att leda.
- De länder som har lyckats bäst har hanterat frågorna på hög politisk nivå och över departementsgränser, enligt Mikael Damberg.
Han lyfter också fram frågor om finansiering, sjuklöneansvar och utbildningspolitik.
Och han skickade en annan passning till de svenska underleverantörerna.
- Jag är också orolig över att företagen inte tar den internationella marknaden på tillräckligt stort allvar. De svenska underleverantörerna borde se möjligheten att jobba på en internationell marknad. Vi vill se fler små och medelstora företag som satsar på export.
Mikael Damberg vill stötta företagen i utvecklingen inom automation, 3d-printing och digitalisering. Han äger sig vara mycket stolt över fordonsindustrin som betytt mycket för sysselsättningen i Sverige.
Men ministern har fått hård kritik för initiativet att ge nya direktiv till det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform. Fordonskomponentgruppen, med vd Fredrik Sidahl, kallar det korkat att riskkapitalinvesteringarna styrs bort från fordon och tillverkande industri för att i stället stötta bolag inom Life Science och miljöteknik.
- Vi väljer att fullfölja stora forsknings- och utvecklingsprogram som rör fordonsindustrins, både när det gäller underleverantörer och fordonsindustrin i stort, säger Mikael Damberg till Ny Teknik och fortsätter:
- Vi ser detta som en av förutsättningarna för en stark industrisektor i Sverige Däremot, om vi ser på det statliga riskkapitalet, så har det utvärderats flera gånger och fått kritik. Dels för att det har varit inlåst i olika fonder och inte jobbat. Dels att man har jobbat i för sena faser. Därför måste vi få ordning på det statliga riskkapitalet.