Krönikor

Ministern, här är ett ”Brev från industrien”

Mikael Damberg presenterar en satsning på automation och får här förslag till ett nytt initiativ från Ny Tekniks krönikör. Foto: Fredrik Karlsson
Mikael Damberg presenterar en satsning på automation och får här förslag till ett nytt initiativ från Ny Tekniks krönikör. Foto: Fredrik Karlsson

Näringsminister Mikael Damberg har meddelat nya satsningar på svensk industri – och lovar mer. Då har vi ett förslag.

Publicerad

Hejsan ministern, hejsan staben!

Här är brev från journalisten.

Vi har kul i industrien.

Fast inte bara det. Här finns också mycket att lära och jag har förstått att du, Mikael Damberg, som näringsminister har ett stort intresse för svensk industri. Vi har talats vid några gånger, senast i samband med konferensen Automation Summit i Västerås. Men först efteråt kommer man på vad man skulle ha sagt. Så jag använder min plats i spalterna till att skriva till dig.

Vi kan kalla det Brev från industrien.

För det är mina besök i industrin jag vill ta upp med dig. Du har nog inte hunnit se allt och man lär sig ju alttid något där ute i verkligheten så mitt förslag till dig är att du ordnar en industriresa. I första hand åt dig själv men även i form av studiebesök där företag kan lära av varandra. Ett företag är bra på att automatisera småserietillverkning, ett annat har en smart lösning kring självkörande truckar och ett tredje smarta, digitala monteringsanvisningar.

Företagen som ska ta emot horder av andra företagare måste ha något för besväret så först en undran:

Kan ni skicka mera pengar?

För det vore en god gärning.

Jag vet att ni lagt stora summor på strategiska samverkansprogram och andra satsningar men du har också sagt att ni vill göra fler satsningar.

Då tror jag att Industriresan vore väl använda pengar. Vi kan se det som ett utbildningsprogram med nedslag vid olika tillfällen.

Jag ska erkänna att jag snott delar av idén från ett gäng företag i Anderstorp som gick ihop och bjöd in till Industrisafari i Anderstorp med korta stopp vid sju olika fabriker. Där tillverkades i flera fall detaljer jag inte hade en aning om att tillverkades i Sverige. Där var underleverantörer till underleverantörer i en långa kedjor genom industri-Sverige.

Du kanske inte vet att det är rörbockning, vävning av metallduk, sandgjutning och andra traditionstyngda tillverkningsmetoder som får Anderstorp att leva och bidra till landets BNP?

Bäste näringsministern, jag skulle vilja avsluta med att lyfta fram några av de företag jag har imponerats av och som du kanske kan ta kontakt med.

IFÖ Bromölla skriver jag om i automationsbilagan i den här tidningen. Sällan har jag inte sett en så stor fabrik med så många robotar, totalt 51 stycken, i en genomtänkt strategi. Dessutom med självkörande truckar som står för materialförsörjningen.

Du skulle också kunna titta närmare på de senaste årens vinnare av monteringspriset där en jury gjort ett gediget jobb med att gå igenom bidragen. 2016 vann axeltillverkaren Meritor i Lindesberg, fyra mil norr om Örebro. Fabriken har 900 anställda och ­tillverkar fram- och bakaxlar till tunga fordon. Meritor skulle kunna berätta om hur de byggt om produktionslinorna och fokuserat på flödet genom fabriken med lysande resultat. Och något jag tog med mig från det besöket: en långt driven digitalisering med sensorer och givare på varje verktyg har lett till att de största robotarna kastats ut.

I år var det Volvo Penta som vann priset för de digitala anvisningarna till montörerna. De gör att montörerna alltid får rätt information i rätt tid. Om du åker till Vara så passa på att träffa Sören Gustafsson, vd för konsultbolaget MVV, som ligger bakom dataprogrammet hos Volvo Penta. Han har, precis som du och jag, många tankar om industrins utveckling.

Ja nu vet jag inge mera

Kram och kyss och hjärtligt tack sen,

Men nu ska vi ut och göra tidning!