INDUSTRI

Minalyze har ”världsunik teknik” för gruvbolag – köps upp av gruvjätte

Annelie Lundström, vd och medgrundare på Minalyze.
Annelie Lundström, vd och medgrundare på Minalyze.

Lilla Göteborgsbolaget Minalyze gör det möjligt att analysera borrprover direkt på borrplatsen. De ”effektiviserar gruvors verksamhet världen över radikalt” enligt IVA, som ger företaget sitt pris Smart industri. Nu köps bolaget upp av amerikansk gruvjätte.

Publicerad Uppdaterad

Innovationsbolaget Minalyze med 21 anställda utvecklar analysinstrument och mjukvara för borrprover åt gruvbranschen. De utvecklar också analystjänster och automatiserad dataloggning av geologiska data. 

Minalyze, som grundades 2009 som ett utvecklingsprojekt på Chalmers entreprenörsskola, har nu utsetts till vinnare av IVA:s företagstävling Smart industri 2023.

– Det här är en bekräftelse på det hårda arbete vi utfört i 15 års tid. Vi har en världsunik teknik, men den är kanske inte särskilt känd utanför gruv- och prospekteringsbranschen. Priset innebär att den uppmärksammas mer brett, och för det är vi naturligtvis glada och stolta, säger Annelie Lundström, vd och medgrundare på Minalyze.

Metoden möjliggör snabb analys av borrprover direkt vid borrplatsen.
Metoden möjliggör snabb analys av borrprover direkt vid borrplatsen.
Minalyzer Core Scanner XRF-skannar borrproverna. De behöver inte malas och undersökas i labb.
Minalyzer Core Scanner XRF-skannar borrproverna. De behöver inte malas och undersökas i labb.

Företagets patenterade instrument Minalyzer Core Scanner sveper över borrproverna under kontinuerlig XRF-skanning (röntgenfluorescensanalys). Det ger data om geokemi och högupplösta foton av borrkärnans inre, samt möjliggör digital strukturell loggning.

Traditionella analysmetoder innebär att borrproverna mals ner och undersöks i ett laboratorium. Processen är tidskrävande och innebär dessutom att hela borrkärnan inte kan undersökas. 

Minalyzes metod möjliggör snabb analys av stora mängder borrprover, i direkt anslutning till borrplatsen.

Har köpts upp av gruvjätte

Utöver att fira vinsten, har Minalyze fullt upp med integreringsarbete. De blev nyligen uppköpta av Veracio, ett amerikanskt teknikföretag inom ”orebody knowledge”, som är dotterbolag till borrutrustningstillverkaren Boart Longyear.

– Det handlar om ett strategiskt beslut som vi fattade för flera år sedan. Vi sitter på en fantastisk teknik, men har inte haft muskler för att förvalta marknaden för den nya produktkategori vi skapat. Veracio är en väldigt bra match för oss, säger Annelie Lundström.

Minalyze AB vinner 2023 års företagstävling Smart industri för att de med egenutvecklade avancerade digitala tekniker som bas har tagit fram ett världsunikt erbjudande som stärker gruvföretags förmåga att samla in och visualisera geologiska data. Minalyzes lösningar effektiviserar gruvors verksamheter världen över på ett radikalt sätt. Minalyze digitala teknik stärker också svensk gruvindustri, bidrar till Europas oberoende av metaller och mineraler från andra geopolitiska regioner, samt påskyndar samhällets elektrifiering och den gröna omställningen.”

Smart industri-juryns motivering

fakta

Detta är Minalyze

Företaget utvecklar analysinstrument för borrprover och tillhandahåller analystjänster och automatisk dataloggning åt gruvbranschen. 

Det arbetar även mot forsknings- och infrastruktursektorerna. Totalt 21 anställda ingenjörer och geologer.

Minalyze rundades 2009 som ett utvecklingsprojekt på Chalmers entreprenörsskola (nuvarande Chalmers Ventures). 

Företaget ägs sedan september 2023 av USA-baserade Veracio.