Hållbar industri

Miljardsatsning på fabriken – men färre jobb

Billerud Korsnäs investerar 5,7 miljarder i en ny kartongmaskin. Foto: Billerud Korsnäs
Billerud Korsnäs investerar 5,7 miljarder i en ny kartongmaskin. Foto: Billerud Korsnäs

Billerud Korsnäs styrelse investerar 5,7 miljarder kronor i en ny kartongmaskin till produktionsanläggningen i Gruvön i Värmland. Samtidigt drar man ner på personalen på bruket.

Publicerad

Den nya maskinen ska ersätta fyra mindre maskiner som i dag finns på bruket. Men investeringen leder också till att koncernen, som tillverkar förpackningsmaterial, minskar arbetsstyrkan på bruket.

– Vi förhandlar med fackföreningen och vill inte i nuläget kommentera hur många tjänster det handlar om. Jag hoppas vi har ett besked före årsskiftet, säger Billerud Korsnäs vd Per Lindberg till TT.

Maskinen, som ska vara i produktion om drygt tre år, får en kapacitet på 550 000 ton kartong per år och blir därmed den största i sitt slag i världen. Produktionen kommer att bestå av vätskekartong, förpackningskartong, foder och kartongmaterial till livsmedelsförpackningar.

Enligt företaget är marknadstillväxten för vätskekartong och annan förpackningskartong stabil.

– Tillsammans med vår världsunika spetskompetens inom området gör det oss perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad, säger Per Lindberg.