Industri

Macchiarini får lämna KI

Paolo Macchiarini, läkare på KI Foto: Lorenzo Galassi
Paolo Macchiarini, läkare på KI Foto: Lorenzo Galassi

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet (KI) kommer inte att förlängas, meddelar KI.

Publicerad

Macchiarini ska använda tiden fram till den 30 november i höst att avveckla den forskning han bedrivit vid KI. Det är prefekten på den institution Macchiarini tillhör som ska se till att detta sker, samt ansvara för att hans forskargrupp avvecklas, skriver KI i ett pressmeddelande.

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.