Industri

Luftburna virus stoppas av ny teknik

Labbutrustningen för luftrening.
Grunden i systemet är ett poröst lerliknande mineral, en så kallad zeolit. I materialets håligheter har forskarna fört in ämnen som dödar virus, bakterier och sporer. Dit hör till exempel jod. De fyllda zeoliterna bildar en luftrenande matris. När luften passerar matrisen dör influensavirus, bakterier eller andra smittbärande ämnen som sporer. Den utgående luften blir steril, och stoppar den typ av smitta som nu sprids i form av influensavirus.

En ny svensk reningsteknik kan få luft under vingarna av den nya influensan. Utan filter renar den luften från virus och bakterier. Flygbolag, skolor, daghem och sjukhus är tänkbara användare.

Publicerad

Medan världen rustar för att möta en epidemi av den nya influensan (svininfluensan) arbetar forskare vid Stockholms universitet vidare med sin teknik att rena luft från smittspridande virus och bakterier.

Grunden i systemet är ett poröst lerliknande mineral, en så kallad zeolit. I materialets håligheter har forskarna fört in ämnen som dödar virus, bakterier och sporer. Dit hör till exempel jod. De fyllda zeoliterna placeras på insidan av bikakeliknande rör, och bildar en luftrenande matris. När luften passerar matrisen dör influensavirus, bakterier eller andra smittbärande ämnen som sporer. Den utgående luften blir steril, och stoppar den typ av smitta som nu sprids i form av influensavirus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här