Hållbar industri

Liten spelare ger kraft åt industrijättarna

Elektronikkonsult vill gärna bli en partner tidigt i kundernas projekt.
Elektronikkonsult vill gärna bli en partner tidigt i kundernas projekt.
På företaget finns fem personer som är mönster-kortkonstruktörer.
På företaget finns fem personer som är mönster-kortkonstruktörer.
Vidar Wernöe i samspråk med Björn Janrik, som konstruerar mönsterkort.
Vidar Wernöe i samspråk med Björn Janrik, som konstruerar mönsterkort.
Grundaren Bertil Ernberg fyller år och bjuder bland andra den nye ägaren, vd Vidar Wernöe, på tårta.
Grundaren Bertil Ernberg fyller år och bjuder bland andra den nye ägaren, vd Vidar Wernöe, på tårta.

Norr om Stockholm finns specialisten på kraftelektronik med svensk industris storbolag som partner. Bland kunderna finns redan Atlas Copco, ABB, Scania, SJ och Flir. Med nya lokaler och nyrekryteringar ska Elektronikkonsult växa.

Publicerad

När Vidar Wernöe visar runt i lokalerna i Danderyd vill han nästan ursäkta sig lite för att de nymålade vita väggarna ännu är så kala. Tanken är att snart få upp lite dekorationer, inte minst bilder ur fotoentusiasten Wernöes egen produktion. Mer ”inbott” har det dock hunnit bli inne hos de fem mönsterkortskonstruktörerna, som alla har egna arbetsrum längs korridoren.

– De flesta har ju öppet landskap i dag, men eget rum underlättar koncentrationen. Och mönsterkortslayout är ett väldigt koncentrationsjobb, säger Vidar Wernöe.

För några månader sedan tog han över som ägare i det bolag han redan var vd för. Bertil Ernberg, som startade Elektronikkonsult för 40 år sedan tillsammans med Ove Schöld, blir kvar under en övergångsperiod men är tillfreds med att lämna verksamheten vidare.

– Det började som ett fritidsintresse men växte till ett livsverk. Nu ligger företaget i goda händer och kommer att leva vidare självständigt på samma sätt som jag och Ove drivit det, säger Bertil Ernberg.

Det nya laboratoriet är mer ”samlat”, som Vidar Wernöe säger, än labbet i Elektronikkonsults gamla lokaler i Djursholm.

– Vi jobbar med farlig spänning, det kräver ju mycket säkerhetstänk. Vårt nya labb är väl anpassat för det, och just nu är det väldigt mycket labbande i gång. Det är roligt, säger han.

Men framför allt så är de nya lokalerna på totalt 1 100 kvadratmeter, vilket ger gott om plats för expansion för företag med 20 medarbetare.

– Jag vill att vi ska bli 30 personer, jag vill fylla dessa lokaler med duktiga kraftkonstruktörer och folk som är duktiga på mönsterkortslayout. När vi tittar på det ökande behovet av den kompetens vi besitter ser vi utrymme för tillväxt, säger Vidar Wernöe.

Bolaget arbetar med arbetar med strömförsörjning, kraftelektronik och motorstyrning. Nu har man vidareutvecklat sitt erbjudande inom EMC (elektromagnetisk kompatibilitet), och lanserat sin EMC-kunskap som en egen tjänst.

– Testhusen säger att cirka hälften av alla produkter som provas första gången visar sig ha EMC-brister. Jag tror vi bara har nafsat på detta, säger Vidar Wernöe.

Man vänder sig både till den som drabbats av akuta EMC-problem och till den som vill ha EMC-hjälp från starten i ett utvecklingsprojekt.

– Har man akuta problem kan man ta med sig produkten hit, och så sätter vi oss i mätlabbet och tittar på själva konstruktionen. Ofta kan vi hitta fel på schemat eller att mönsterkortslayouten inte är bra gjord. Så ger vi förslag på förbättringar, och mäter in att dessa troligen får produkten att klara EMC-kraven.

Vidar Wernöe beskriver detta som en systertjänst till gratistjänsten Kraftdoktorn, som lanserades 2009.

– Men Kraftdoktorn är mest till för att vi tycker det är kul att hjälpa andra som har problem med sina produkter. EMC-uppdragen kommer vi ta betalt för och jag tror det kommer bli en växande del av vår verksamhet, säger Vidar Wernöe.

Även detta är ett skäl till att man kommer att behöva rekrytera. Men det är inte enkelt att hitta rätt folk till en så specialiserad verksamhet som den Elektronikkonsult bedriver.

– Det vi håller på med är lite udda. Det är inte många som studerar kraftelektronik, och tyvärr tar det lång tid att bli riktigt duktig. Ingen här har jobbat mindre än tio år med detta. Förr fanns ju de som byggde förstärkare hemma, men finns det sådana människor fortfarande? På anställningsintervjuer brukar jag fråga: ”Har du lödkolv hemma?” Svarar de ja är det ett stort plus i kanten, säger Vidar Wernöe med ett skratt.

Dessutom söker man människor som är sociala och gillar att jobba i team. För Elektronikkonsult är, namnet till trots, inte ett traditionellt konsultbolag som tillhandahåller personal. Huvudsakligen arbetar man som underleverantör i egna lokaler och med egen utrustning.

– Visst är det otroligt mycket enklare att sälja in en konsult. Men om vi jobbade på det viset skulle vi inte få det här teamet som vi är nu, och jag tror också att det är en fördel för kunden med vårt upplägg. Ingen kan allt, men alla kan något, så vi hjälps åt att få bra konstruktioner. Projekten går också i cykler, och vi säljer bara nyttotid, alltså de timmar vi faktiskt ägnar åt kundens projekt, säger Vidar Wernöe.

Efter 17 år som vd på Elektronikkonsult, har Vidar Wernöe utvidgat sin roll till att också omfatta ägandeskapet. Men ägarrollen medför egentligen inga dramatiska förändringar, menar han.

– Det är jättespännande förstås, jag är tacksam över att ha fått möjligheten att utveckla verksamheten vidare. Men jag har alltid drivit Elektronikkonsult så som jag skulle ha gjort om det varit mitt eget bolag. Genom alla år har ägarna och jag delat syn i de grundläggande frågorna kring hur man skapar kvalitetsprodukter, behandlar medarbetare och får nöjda kunder. Detta är något jag som ägare kommer hålla fast vid även framgent. Men med större lokaler och bättre labb satsar vi nu offensivt framåt, säger Vidar Wernöe.

På företaget finns fem personer som är mönsterkortskonstruktörer.

TOMMY HARNESK

redaktionen@nyteknik.se

Det här är Elektronikkonsult

Elektronikkonsult AB arbetar med strömförsörjning, kraftelektronik och motorstyrning med uppdrag åt bland andra Atlas Copco, ABB, Scania, SJ och Flir.

Grundat: 1978 av Bertil Ernberg och Ove Schöld.

Ägare och vd: Vidar Wernöe. Anställda: 20 personer.

Omsättning: 26 Mkr (2016).