Hållbar industri

KTH startar nytt campus för produktion i Södertälje

Logistik, underhåll och lean. Det är tre nyckelområden för en ny satsning på produktionsforskning i Södertälje som får 800 nya miljoner under tio år.

Publicerad

800 miljoner kronor fördelat på tio år ska satsas på ett nytt campus inom KTH för utbildning och forskning med inriktning mot produktionsteknik och logistik i Södertälje.

Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund tillsammans med Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke och Scanias vd Martin Lundstedt vid en presskonferens i dag måndag.

KTH har redan ett par hundra utbildningsplatser i Södertälje. Dessa utökas nu till 1200 platser. Campus Södertälje ska dessutom bygga upp forskning kring produktion.

-Sverige är en industrination och ska så förbli, slog Jan Björklund fast vid presskonferensen som kan ses här.

Valet av Södertälje är att både Astra Zeneca och Scania har stora produktionsanläggningar här. Båda har gjort sig kända för sina satsningar på produktionssystemet lean.

Ny Teknik besökte till exempel Astra Zenecas tablettfabrik i december förra året:

Forskningen ska vara industrinära vilket bland annat innebär att Scania och Astra Zeneca kommer att ta emot praktikanter och doktorander.

Tillsammans med redan tillskjutna pengar omfattar produktionssatsningen 1,6 miljarder kronor fördelat på tio år. Regeringen står för utbildningsplasterna och 95 miljoner kronor till forskning. Näringslivet och kommunen deltar också i satsningen.

Scanias vd Martin Lundstedt nämnde logistik, underhållsteknik och lean som viktiga områden för att behålla konkurrenskraften inom industrin. Områden som det nya forskningscentret ska inriktas mot.

-Om vi långsiktig ska kunna vara en konkurrenskraftig industrination, då måste vi ligga i absolut framkant inom produktionsteknik, sa Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke