Hållbar industri
Klingan ersätter fem sågar
Snabbare, mer exakt och bättre ergonomi.Den nya robotcellen som delar stålringar hos Ovako i Hofors har många fördelar.
I de fem ringvalsverken i Hofors valsas stålringar som kan bli rullningslager i stora växellådor och vindkraftverk. Men ringarna, vars diameter är upp till 1,2 meter och vikt upp till 600 kg, kan inte valsas hur låga som helst – då blir de instabila. Därför tillverkas först höga ringar i valsverken som sedan delas i två eller flera delar för att få rätt höjd.
Den delningen har hittills gjorts med hjälp av fem bandsågar som laddas för hand, en tung arbetsuppgift som sliter på axlar och armar. De problemen ska lösas med en ny robotcell med en sexaxlad robot från tyska Kuka, som kan lyfta upp till ett ton.
Den nya robotcellens funktion är mer avancerad jämfört med de sex robotar som sedan tidigare finns i fabrikens ringvalsverk.
– Att dela ringar låter kanske enkelt, men det är en komplicerad operation, säger Anders Johansson, produktionschef för Ovakos ringproduktion i Hofors.
Den nya robotcellen installerades i höstas, och tas nu i drift. Den ska jobba dygnet runt och kräver ingen manuell övervakning.
– Den största vinsten är att vi sparar många mantimmar och ökar produktiviteten. Samtidigt bygger vi bort ett arbetsmoment som inte är ergonomiskt bra för personalen, säger Anders Johansson.
Så här går det till när ringarna delas i två
- Ringens höjd mäts automatiskt så att sågningen kan styras till mitten. Därmed blir ringarnas maximala avvikelse mindre än när en bandsåg skötte jobbet. Då fick den ena ringen rätt mått, medan den andra fick hela avvikelsen.
- Sågningsoperationen görs av en roterande klinga, medan ringen hålls fast av två roterande chuckar, en på varje sida.
- De två chuckarna håller därefter fast de delade ringarna så att ingen faller i golvet.
- Ofta bildas en vass grad på den ena ringens snittyta. Den graden avlägsnas när roboten pressar den roterande ringen mot en metallkniv.