Industri

KI-kirurgen utreds på nytt

Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand
Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand

Efter att nya uppgifter kommit fram om kirurgen Paolo Macchiarini i en svt-dokumentär kommer Karolinska Institutet att gå igenom hans forskning på nytt.

Publicerad

Svt har i dokumentärserien Experimenten granskat stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som opererat in plaststrupar i ett antal patienter på Karolinska universitetssjukhuset samt i Ryssland.

Nya uppgifter, bland annat om hur patienterna egentligen mådde, gör att KI kommer att undersöka hans forskning på nytt.

I augusti förra året friade KI Paolo Macchiarini från anklagelser om forskningsfusk. Men enligt KI kan det alltså bli aktuellt att återuppta utredningen.

– Min slutsats är att vi behöver undersöka och värdera det som framkommit i SVT:s granskning och om det finns skäl till det så kommer vi att öppna ärendet på nytt, säger Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten i ett pressmeddelande.

– Vi har sett bilder i SVT:s dokumentär som är förskräckliga, och jag känner starkt med patienterna och deras anhöriga. Många av de förhållanden, såsom de framställs i programmet, är totalt oförenliga med KI:s värdegrund och vad vi förväntar oss av våra medarbetare. Om det skulle vara så som det sägs i programmet att patienter har lurats eller övertalats till att genomgå operationer på tveksamma grunder så är det naturligtvis helt oacceptabelt, säger han vidare.

Paolo Macchiarini är fortfarande anställd vid KI och hans verksamhet i Ryssland har varit godkänd som bisyssla, men om operationerna utförts så som det beskrivs i dokumentären hade bisysslan aldrig fått KI:s godkännande enligt Anders Hamsten.

Parallellt undersöker KI om Macchiarini lämnat falska uppgifter i sitt cv när han anställdes vid KI 2010. Detta efter uppgifter i tidningen Vanity Fair om att han bland annat ska ha ljugit om en professorstjänst i Tyskland.

Ny Teknik har sökt Paolo Macchiarini för en kommentar, dock utan framgång.

Under hösten 2015 och våren 2016 har nya uppgifter om misstänkta oegentligheter när det gäller Paolo Macchiarinis forskning och utfallet av operationerna kommit fram, se länk.