Industri

Karolinska sjukhuset granskar kirurg

Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand
Paolo Macchiarini Foto: Lars Granstrand

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset, uppger sjukhuset för TT.

Publicerad

Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter att ingå i utredningen.

Nina Nelson Follin har varit chefläkare på sjukhuset i knappt ett år, enligt sjukhuset. Hon var alltså inte anställd när de aktuella operationerna utfördes.

Varför tillsätter ni inte en helt oberoende utredning? Din lojalitet får väl ändå antas ligga hos sjukhuset, din nyanställning till trots.

– Lojaliteten ligger hos patienterna. Det här är ett uppdrag som jag fått av sjukhusdirektören och utredningen kommer att ha ett betydande inslag av externa experter. Hur många eller vilka de är inte bestämt ännu.

Varför utreder ni just nu, borde inte det ha skett långt tidigare?

– Den här utredningen är en effekt av de nya uppgifter som framkommit, inte minst genom SVT:s dokumentär. Helt förfärliga uppgifter.

Utredningens syfte, skriver sjukhuset, är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare, vid flera tillfällen, hävdat att operationerna var motiverade. Enligt sjukhuset var de tre patienterna så sjuka att det inte fanns något alternativ.

Det saknades etiskt tillstånd för dessa operationer, ändå utfördes de. Hur ser du på det?

– Det vet inte jag. Jag är inte tillräckligt insatt för att avgöra det just nu. Det är just sådana frågor som utredningen ska titta på. Vad hade man för kunskap då, hur dokumenterades det, varför fattade man de beslut man fattade, och så vidare.

Har operationerna anmälts enligt lex Maria?

– Nej, och jag vet inte varför, antagligen eftersom man bedömde att villkoren inte var uppfyllda, men det är också något vi ska titta på.

Tänker ni vända på alla stenar, hur obekväma de än är?

– Absolut. Det finns inga vinnare i sådana här fall och allmänheten och andra måste ha förtroende för hälso- och sjukvården. Det är det viktigaste av allt.

Hur säkert är det att låta sig opereras på Karolinska universitetssjukhuset?

– Det finns så många duktiga medarbetare. Jag skulle inte dra mig för det. Det är bara så sorgligt och allvarligt, att sånt här händer.

Karolinska institutet har tidigare sagt att det också ska granska Paolo Macchiarinis förehavanden. Paolo Macchiarini misstänktes tidigare för forskningsfusk, men friades av institutets rektor, trots att den oberoende granskaren professor Bengt Gerdin ansåg att det fanns fog för misstankarna.